Za czasów Babilonu nazywano go „Przyprawą bogów”. Obecnie największymi dostawcami sezamu są Meksyk, Chiny i Indie.
Sezam jest źródłem wapnia oraz białka. Zawiera wiele witamin z grupy B, A i E a także składniki mineralne, w tym - magnez, potas i cynk. Przeciwutleniacze które znajdują się w sezamie chronią przed chorobami nowotworowymi.
ZASTOSOWANIE
Nieprażone ziarna sezamu mogą być wykorzystane do panierowania mięsa i kotletów a nawet ryb. Wystarczy wymieszać sezam z bułką tartą w proporcji 1:1. Oprócz tego sezam możemy wykorzystywać do surówek, sałatek, twarogu, sera, warzyw. Idealnie komponuje się z deserami i chlebem.
Czarnego sezamu można używać m. in. do farszów, deserów, sushi czy azjatyckich sałatek.
Ta odmiana pozbawiona jest gorzkiego posmaku.
INNE POSTACIE SEZAMU
- sól sezamowa: służy jako wspaniała przyprawa; 10g sezamu uprażonego z solą morską (1g, przy czym proporcje te można zwiększać). Należy to ostudzić, a następnie zmiksować. Taką sól należy zużyć w ciągu 10 dni.
- olej sezamowy: ma intensywny smak i zapach; nie nadaje się do smażenia, używany jest przede wszystkim w kuchniach azjatyckich.
- sezam prażony: doskonały do surówek, sałat, sosów. Prażenie sezamu zmienia jego smak na bardziej orzechowy. Dodaje mu też chrupkości.
Spożywanie sezamu jest bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Jedząc go dostarczamy naszemu organizmowi wiele witamin i minerałów.
Sprawdź przepis na kurczaka w sezamie >>>