Sos orzechowy
Składniki:
- 10 dag orzechów włoskich
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 mała cebulka szalotka
- 2–3 łyżki kremówki
- 1 łyżka oleju
- 1 sok z połowy cytryny
- imbir
- chili
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Uprażone orzechy i szalotkę zalej gorącym (nie wrzącym) bulionem.
2. Dopraw mielonym imbirem, chili, sokiem cytrynowym, pieprzem i solą. Potem gotuj na małym ogniu
przez 5 minut. Odstaw z ognia i zmiksuj na gładką masę.
3. Wymieszaj z kremówką i ponownie dopraw do smaku. Sos można podawać na ciepło lub na zimno.
Sos chrzanowy
Składniki:
- 50 dag korzeni chrzanu
- 60 ml białego octu winnego
- 1 szklanka wody
- sól i cukier do smaku
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sposób wykonania:
1. Chrzan wyszoruj i włóż do zimnej wody na kilka godzin. Oskrob i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem do smaku. Zalej chrzan i włóż do słoika. Do dłuższego przechowywania pasteryzuj 20 minut.
2. Przed podaniem chrzan dopraw śmietaną, sokiem cytrynowym i skórką otartą z cytryny.
Keczup domowy i Sos serowy
Keczup domowy
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki cukru
- 4 goździki
- kawałek cynamonu
- kawałek skórki cytrynowej
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- sól
- pieprz Cayenne
Sposób wykonania:
1.Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Cebulę i czosnek posiekaj. Warzywa podlej kilkoma łyżkami wody, rozgotuj.
2. Ocet zagotuj z cynamonem, goździkami, skórką cytrynową, gałką muszkatołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Odstaw do naciągnięcia.
3. Rozgotowane pomidory razem z cebulą i czosnkiem przetrzyj przez sito. Dodaj przecedzony wywar octowy, cukier, sól i pieprz Cayenne do smaku. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Sos serowy
Składniki:
- 1/2 kg miękkiego żółtego sera
- 10 dag korniszonów albo bardzo małych ogórków
- 10 dag małych różyczek kalafiora
- 10 dag marchewki
- 10 dag fasolki szparagowej pokrojonej na 3-cm kawałki
- 1 papryka pokrojona w krótkie paski
- 10 ząbków czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Ser zetrzyj ma drobnej tarce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.
2. Fasolkę, pokrojoną w zapałki marchewkę i kalafior lekko obgotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Dodaj do masy serowej razem z pokrojonymi korniszonami i papryką.
3. Majonez wymieszaj z musztardą. Dodaj do masy serowo-warzywnej. Dopraw do smaku szczyptą soli
i pieprzu. Podawaj do grillowanego mięsa.
Ziołowe masełka
Składniki:
- 1 kostka masła śmietankowego
- sok wyciśnięty z dużej cytryny
- 1–2 łyżki brandy
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- słodka i ostra mielona papryka
- kawałek obranego świeżego kłącza imbiru
- 2 łyżki łagodnego curry
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2–3 łyżki drobno posiekanych ziół
- 1–2 ząbki czosnku
- sól
Masełko paprykowe
Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą (do smaku) dodaj przetartą przez sito upieczoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Dopraw mieloną papryką do smaku.
Masełko curry
Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą dodaj przeciśnięty przez praskę imbir, curry i musztardę miodową.
Masełko ziołowe
Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą dodaj posiekane zioła. Dokładnie utrzyj razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Źródło wydanie specjalne Pani domu / Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska