Sosy i masełka smakowe do dań z grilla

Ryby i mięsa z grilla będą smaczniejsze, gdy podamy je z własnej roboty sosem. Zobacz przepisy na sosy i masełka do grilla.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Sosy i masełka smakowe do dań z grilla
 Sos orzechowy i Sos chrzanowy


 

 Sos orzechowy

 Składniki:

- 10 dag orzechów włoskich 

- 250 ml bulionu warzywnego 

- 1 mała cebulka szalotka 

- 2–3 łyżki kremówki 

- 1 łyżka oleju 

- 1 sok z połowy cytryny 

- imbir 

- chili 

- sól

- pieprz

 

Sposób wykonania:

1. Orzechy grubo posiekaj i upraż na suchej patelni. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Uprażone orzechy i szalotkę zalej gorącym (nie wrzącym) bulionem.

2. Dopraw mielonym imbirem, chili, sokiem cytrynowym, pieprzem i solą. Potem gotuj na małym ogniu 

przez 5 minut. Odstaw z ognia i zmiksuj na gładką masę.

3. Wymieszaj z kremówką i ponownie dopraw do smaku. Sos można podawać na ciepło lub na zimno.

 
Sos chrzanowy

Składniki:

- 50 dag korzeni chrzanu

- 60 ml białego octu winnego

- 1 szklanka wody

- sól i cukier do smaku

- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany

- sok z połowy cytryny

- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

 

Sposób wykonania:

1. Chrzan wyszoruj i włóż do zimnej wody na kilka godzin. Oskrob i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem do smaku. Zalej chrzan i włóż do słoika. Do dłuższego przechowywania pasteryzuj 20 minut.

2. Przed podaniem chrzan dopraw śmietaną, sokiem cytrynowym i skórką otartą z cytryny.

  

Keczup domowy i Sos serowy

 


Keczup domowy

Składniki:

- 1 kg pomidorów 

- 2 cebule 

- 5 ząbków czosnku 

- 1/4 szklanki czerwonego octu winnego 

- 3 łyżki cukru 

- 4 goździki 

- kawałek cynamonu 

- kawałek skórki cytrynowej

- 1/2 gałki muszkatołowej 

- 1 listek laurowy 

- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu 

- sól 

- pieprz Cayenne

 

Sposób wykonania:

1.Pomidory umyj i pokrój na ósemki. Cebulę i czosnek posiekaj. Warzywa podlej kilkoma łyżkami wody, rozgotuj.

2. Ocet zagotuj z cynamonem, goździkami, skórką cytrynową, gałką muszkatołową, listkiem laurowym, zielem angielskim i czarnym pieprzem. Odstaw do naciągnięcia.

3. Rozgotowane pomidory razem z cebulą i czosnkiem przetrzyj przez sito. Dodaj przecedzony wywar octowy, cukier, sól i pieprz Cayenne do smaku. Duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

 

Sos serowy

Składniki:

- 1/2 kg miękkiego żółtego sera

- 10 dag korniszonów albo bardzo małych ogórków 

- 10 dag małych różyczek kalafiora 

- 10 dag marchewki 

- 10 dag fasolki szparagowej pokrojonej na 3-cm kawałki 

- 1 papryka pokrojona w krótkie paski 

- 10 ząbków czosnku 

- 5 łyżek majonezu 

- 1 łyżeczka musztardy 

- sól

- pieprz

 

Sposób wykonania:

1. Ser zetrzyj ma drobnej tarce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj.

2. Fasolkę, pokrojoną w zapałki marchewkę i kalafior lekko obgotuj w osolonej wodzie. Ostudź. Dodaj do masy serowej razem z pokrojonymi korniszonami i papryką.

3. Majonez wymieszaj z musztardą. Dodaj do masy serowo-warzywnej. Dopraw do smaku szczyptą soli

i pieprzu. Podawaj do grillowanego mięsa.

 

Ziołowe masełka
Składniki:

- 1 kostka masła śmietankowego 

- sok wyciśnięty z dużej cytryny 

- 1–2 łyżki brandy

- 1 czerwona papryka 

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego 

- słodka i ostra mielona papryka 

- kawałek obranego świeżego kłącza imbiru

- 2 łyżki łagodnego curry 

- 2 łyżki musztardy miodowej 

- 2–3 łyżki drobno posiekanych ziół 

- 1–2 ząbki czosnku 

- sól

 

Masełko paprykowe

Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą (do smaku) dodaj przetartą przez sito upieczoną paprykę i koncentrat pomidorowy. Dopraw mieloną papryką do smaku. 

Masełko curry

Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą dodaj przeciśnięty przez praskę imbir, curry i musztardę miodową.

Masełko ziołowe

Do 1/3 masła utartego z sokiem cytrynowym, brandy i solą dodaj posiekane zioła. Dokładnie utrzyj razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.




Źródło wydanie specjalne Pani domu / Zdjecia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska