Tę niezaprzeczalną prawdę zawartą w przysłowiu potwierdza przyjemność, jaką sprawia nam spożywanie smacznych posiłków. Zniewala nas słodycz kremowego ciastka, pobudza moc dobrze przyprawionych potraw.
W obliczu tych faktów jedno jest pewne – jedzenie, szczególnie z przyprawami, oprócz swych życiodajnych właściwości, posiada jeszcze jedną niezwykłą cechę – smakuje. W rozróżnieniu czterech podstawowych smaków, tj. słodkiego, kwaśnego, gorzkiego oraz słonego, dorosłemu człowiekowi pomaga liczny - bo około dziesięciotysięczny - zastęp kubków smakowych. Tak rozwinięte naturalne zaplecze gwarantuje prawdziwą różnorodność smakowych doznań.
Jednak codziennie przygotowywane posiłki mogą być nużące, jeśli spis potraw w twoim menu nie ulega zmianom. A gdyby tak zaserwować nietypowe danie? Tak po prostu, bez okazji, co tylko spotęguje miłe zaskoczenie. I wcale nie musisz rezygnować z tradycyjnego, tak lubianego przez mężczyzn, mięsno-ziemniaczanego zestawu. Przygotuj np. łódeczki ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym. To naprawdę nic trudnego, szczególnie, że masz krąg niezawodnych sprzymierzeńców - przyprawy marki „Świdnicki”, do których należą: czosnek, kwasek cytrynowy, papryka słodka, ostra, pieprz mielony, ziarnisty, ziołowy, ziele angielskie, żelatyna, przyprawa do kurczaka, liść laurowy, majeranek i przyprawa warzywna.
Przepis na Łódeczki ziemniaczane znajdziesz na gotujmy.pl
Przyprawy, przyprawy...
Przez żołądek do serca? Oczywiście! Ale tylko z dobrze przyprawionym daniem...
ocena: 4/5 głosów: 2
elutka
Gość
Chyba bez przypraw Elutko.