1. Liście – pamiętaj o doborze tych dobrych, najlepiej używać liści w całości, ponieważ one zapewniają najlepszy smak.
2. Podgrzewaj wodę z czułością – co to znaczy? Zacznij od zimnej źródlanej wody. Nie przegotuj jej, bo herbata będzie „płaska” w smaku.
3. Przepłucz liście – leciutki prysznic pomoże pozbyć się z liści wszystkich intruzów, które mogłyby zablokować znakomity smak herbaty.
4. Pamiętaj o utrzymaniu wysokiej temperatury – pomoże w tym odpowiedni czajnik ze szkła czy porcelany, ponieważ utrzymanie dobrej temperatury wody podczas parzenia jest kluczowe.
5. Patrz na zegarek – czas parzenia wynosi od 1 do 8 minut, w zależności od gatunku herbaty. Spytaj fachowca w herbacianym sklepie ile czasu masz parzyć swoją herbatę i stosuj się do zasad!
6. Podgrzej wcześniej filiżanki – po prostu przepłucz gorącą wodą, a herbata nie straci temperatury po wlaniu do filiżanki.
2. Podgrzewaj wodę z czułością – co to znaczy? Zacznij od zimnej źródlanej wody. Nie przegotuj jej, bo herbata będzie „płaska” w smaku.
3. Przepłucz liście – leciutki prysznic pomoże pozbyć się z liści wszystkich intruzów, które mogłyby zablokować znakomity smak herbaty.
4. Pamiętaj o utrzymaniu wysokiej temperatury – pomoże w tym odpowiedni czajnik ze szkła czy porcelany, ponieważ utrzymanie dobrej temperatury wody podczas parzenia jest kluczowe.
5. Patrz na zegarek – czas parzenia wynosi od 1 do 8 minut, w zależności od gatunku herbaty. Spytaj fachowca w herbacianym sklepie ile czasu masz parzyć swoją herbatę i stosuj się do zasad!
6. Podgrzej wcześniej filiżanki – po prostu przepłucz gorącą wodą, a herbata nie straci temperatury po wlaniu do filiżanki.