Pyszne zupy krem – na wiosnę

Na wiosnę nasza dieta staje się lżejsza. Komponując ją możemy wykorzystywać mrożonki jako główne źródło witamin i minerałów.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Pyszne zupy krem – na wiosnę
Mrożonki Hortex to pyszne i pełne witamin warzywa, bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zamrożone „szokowo” tuż po zbiorach zachowują wartości odżywcze i smakowe zbliżone do świeżych warzyw. Ponadto dzięki wstępnemu obronieniu znacznie skrócą przygotowanie posiłków. Wiosną doskonale sprawdzą się do przygotowania pysznych i delikatnych zup w postaci kremu.

Czy wiesz, że?

- 100gr mrożonego groszku dostarczy aż 21% dziennego zapotrzebowania na wit. B1, 38% na Wit. C, 26%na kwas foliowy, dostarczy 1,6 mg żelaza, 25 mg magnezu i 19 mg wapnia
- 100gr mrożonych brokułów pokryje 87% dziennego zapotrzebowania na wit. C i 47,6% na kwas foliowy, 17%. zalecanej dawki wit. A i 12% wit. E, dostarczy nam 39 mg wapnia i 19 mg magnezu
- 100gr mrożonej marchewki pokryje w 186% zapotrzebowanie na wit. A, 11,4% na potas oraz 12,8% na kwas foliowy.

Opracowanie na podstawie: Tabeli składu i wartości odżywczych żywności, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005 oraz Załącznika do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 8 stycznia 2010

Do przygotowania wiosennych zup polecamy:

- Groszek zielony Hortex – z delikatnych, młodych ziaren polecany do sałatek, zup lub jako dodatek do dań 5,29 PLN
- Brokuły Hortex – to delikatne, różyczki brokuła -  doskonale smakują zarówno solo, jako dodatek do potraw lub składnik zup, sałatek, dostępne w opakowaniu 450gr w cenie 5,69 PLN
- Marchewkę kostka Hortex – to chrupiąca marchewka pokrojona w regularną kostkę doskonała do zup, dodatek do dań, sałatek, dostępna w opakowaniu 450gr w cenie 3,29 pln

przyGOTOWANE z pasją

Krem z groszku
https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/27/imguVI86w.jpg
składniki:

groszek zielony mrożony 1kg (2,5 opakowania groszku mrożonego Hortex), 1/2 selera, 2 cebule czerwone, 2 łyżki oliwy, 100 ml białego Porto, 1/3 pora, 0,5l bulionu drobiowego, 2 łyżki śmietany 18%, łyżka soku z cytryny, szczypta pieprzu różowego, cytrynowego, kolorowego młotkowanego, sól, pieprz

sposób przygotowania:

W garnku przesmażamy na oliwie pocięty w paski seler i pociętą na mniejsze kawałki cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dość mocno, a seler zarumieni dodajemy rozmrożony groszek. Kilka minut, stale mieszając przesmażamy wszystko razem. Następnie zalewamy Porto i czekamy aż odparuje alkohol, po czym zalewamy bulionem i 2-3 szklankami letniej wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny i mieszamy z trzema rodzajami pieprzu. Pora kroimy pod kątem aby uzyskać jak najdłuższe ,,oczka" które smażymy na głębokim oleju aż do uzyskania złocistego koloru i chrupkości, po czym odsączamy na ręczniku papierowym. Kiedy nasz wywar będzie gotowy tzn. warzywa i groszek będzie miękki całość miksujemy blenderem i przecieramy, najpierw przez rzadkie, a potem przez gęsto sito, dzięki czemu uzyskujemy aksamitną konsystencje. Gotujemy jeszcze kilka minut i doprawiamy krem solą i pieprzem. wlewamy do podgrzanych misek i przyozdabiamy kleksem creme fraiche i prażonym porem.

Marchewkowy krem z dynią, imbirem i nuta pomarańczy
https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/27/imgCT6FUD.jpg
składniki:

1 kg marchewki mrożonej (2,5 opakowania marchewki mini lub marchewki w kostce Hortex), 450g dyni bez skóry, miąższu i pestek (1 opakowanie dyni w kostce Hortex), otarta skórka z jednej pomarańczy, 2 plastry imbiru,2 plastry jabłka, 1 L mleka kokosowego, 100 ml Marshali czerwonej, sok z jednej cytryny, masło, sól, pieprz

sposób przygotowania:

Marchewkę polewamy oliwą, posypujemy sola morską i zapiekamy w brytfance, w piecu, aż się zarumieni. W garnku na maśle przesmażamy dynię i posiekany imbir. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i chwilę mieszamy. Dodajemy wyjętą z pieca marchew i razem chwile trzymamy na wolnym ogniu dodając wino, a następnie mleko kokosowe. Gotujemy ponad godzinę wszystko razem, co jakiś czas mieszając. W tym samym czasie plastry jabłka przesmażamy na maśle po obu stronach i wkładamy do pieca, do momentu aż wyschnie i nabierze chrupkość. Krem miksujemy dokładnie. Doprawiamy. Podajemy przyozdobiony dwoma chipsami z jabłka.

Zupa brokułowa doprawiona pomidorami, serem gorgonzola i wędzoną papryką chipotle
https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/27/imgmWdo66.jpg
składniki:

1,5kg mrożonych różyczek z brokuła (3 1/3 opakowania brokułów Hortex), 1/2 selera, 1 pietruszka, 1 marchew, 200 ml przecieru pomidorowego, 1 l bulionu wołowego, 100ml białego wina wytrawnego, 2 cebule szalotki pokrojone w kostkę, 3 małe papryki wędzone chipotle, 100g sera gorgonzola, 2 łyżki oliwy, gałązki tymianku, sól, pieprz

sposób przygotowania:

Szalotki przesmażamy na oliwie w garnku aż się zeszkli, a potem dodajemy seler, pietruszkę i marchew. Smażymy kilka chwil razem. Dodajemy papryczki pokroje w kostkę i wlewamy wino. Czekamy aż wyparuje i wlewamy część bulionu. Gotujemy wszystko razem ok 30 min. Następnie dodajemy brokuły. Dolewamy resztę bulionu razem z pomidorami i 3/4 sera. Gotujemy kilkanaście minut razem doprawiając solą i pieprzem. Uważamy, aby brokuły się nie rozgotowały. Podajemy z kawałkiem gorgonzoli na wierzchu i gałązką świeżego tymianku.

Smacznego!