Z maślanką, sosem, masłem lub ziołami - młode ziemniaki uwielbiają prostotę. Nie oznacza to jednak, że musimy je jeść tylko w jeden i ten sam sposób. Zobacz, jak łatwo zrobić z nich proste i efektowne danie, które skradnie Twoje serce!
Przepis na ziemniaki po ukraińsku
1. Przygotuj: kilka młodych ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 1 dużą cebulę, 1 pęczek świeżych ziół (koperku, szałwii, rozmarynu), 2 liście laurowe, szczyptę czerwonej papryki w proszku, 1 szklankę śmietany 16%, olej, sól i pieprz do smaku.
2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój jak frytki. Przerzuć do miski, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć na niego posiekaną w piórka cebulę oraz ziemniaki i całość przykryj. Smaż, co jakiś czas mieszając całość, by warzywa równo się upiekły.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalej całość śmietaną, przemieszaj i przykryj. Po paru minutach, gdy sos nieco zgęstnieje, dopraw ziemniaki solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Smaż jeszcze kilka minut i gotowe!
Fot. Fotolia
Kupuj i przygotuj z głową!
Cokolwiek nie wymyślimy, jedno jest pewne - najpierw trzeba dokonać odpowiednich zakupów i przygotowań, by młode ziemniaki nadawały się do gotowania. Nie jest to skomplikowane, o ile pamięta się o kilku drobnostkach, które ułatwiają życie!
Jak kupować młode ziemniaki? Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, by poszczególne sztuki były mniej więcej tej samej wielkości, dzięki czemu będzie łatwiej je ugotować. Drugą istotną kwestią jest to, by nie posiadały zielonych lub brązowych przebarwień. W pierwszym przypadku oznacza to, że są niedojrzałe, w drugim - przejrzałe lub chore. Dobrze też, aby nie posiadały żadnych skaz - dziurek, czarnych plam czy odrostów.
Kiedy masz już kupione warzywa, pora na ich obróbkę. Zwyczajne ziemniaki zazwyczaj obieramy. Ich skórka bowiem jest na tyle twarda i brudna, że lepiej jest się jej pozbyć. Nieco inaczej jest jednak z młodymi ziemniakami. Tu skórka jest na tyle cienka, że można ją obrać przy pomocy zwykłej gąbki. Wystarczy, że umyjesz ziemniaki pod bieżącą wodą, jednocześnie pocierając ją gąbką lub szczoteczką. Lepiej nie obierać ich przy pomocy noża - więcej warzywa odkroisz niż jest to warte.
Ważne, aby ziemniaki zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie ją odlać - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skrobi. Następne czynności zależą już od tego, co chcemy z ziemniaków przygotować. Jeśli planujemy je ugotować - wymieniamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na palniku. W przypadku, gdy chcemy je dodać do zapiekanki lub usmażyć, dobrze jest je również podgotować (kilka minut od zagotowania się wody) lub pokroić w cienkie plastry lub małą kostkę. W ten sposób szybciej zmiękną. W sytuacji, gdy mają trafić na grilla lub do piekarnika, wystarczy je osuszyć, oprószyć przyprawami i wstawić do pieca.
Fot. Fotolia
Dania z młodych ziemniaków
Wiesz już jak się z nimi obchodzić, ale dalej brakuje Ci patentu na ich przygotowanie? Bez obaw - przed Tobą garść inspiracji na dania z młodych ziemniaków. Wszystkie banalnie proste i przede wszystkim - smaczne!
Na pierwszy ogień idą ziemniaki gotowane w wodzie. Są one absolutną klasyką, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Ważne, aby nie podawać ich na sucho - w wersji minimalistycznej wystarczy dodać masło i koperek. Jednak my polecamy sięgnąć po sosy, szczególnie śmietanowe. Świetnym pomysłem jest także zsiadłe mleko, które idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.
Nie lubisz wersji gotowanej lub masz jej dość? W takiej sytuacji przygotuj ziemniaki z pieca lub grilla. Możesz je piec z dodatkiem świeżych ziół (bardzo dobrze sprawdzi się rozmaryn i koperek), boczku czy też cebuli. Dobrą opcją są farsze - nadziej ziemniaki twarogiem, jajkiem (kurzym lub przepiórczym) czy też śmietaną. Ciekawym patentem jest hasselback, czyli skandynawska wariacja polegająca na tym, iż ziemniaka należy ponacinać i w nacięcia włożyć - w zależności od przepisu - masło, ser, posiekany boczek, cebulę, etc.
A może jesteś fanem sałatek? Ugotowane młode ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek z sezonowymi warzywami. Nic tak bowiem nie smakuje jak połączenie ziemniaków z rzodkiewką, burakiem czy też kalarepą. Dzięki temu zyskasz zdrową i smaczną kompozycję, którą możesz sobie zaserwować na lunch lub kolację!
A jakie są Wasze ulubione patenty na młode ziemniaki? Wolicie przepisy klasyczne, takie jak ziemniaki z masłem czy jednak staracie się te warzywa wykorzystać bardziej wszechstronnie? Czekamy na Wasze opinie i smakowite przepisy z młodymi ziemniakami w roli głównej!
Przepis na ziemniaki po ukraińsku
1. Przygotuj: kilka młodych ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 1 dużą cebulę, 1 pęczek świeżych ziół (koperku, szałwii, rozmarynu), 2 liście laurowe, szczyptę czerwonej papryki w proszku, 1 szklankę śmietany 16%, olej, sól i pieprz do smaku.
2. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój jak frytki. Przerzuć do miski, posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć na niego posiekaną w piórka cebulę oraz ziemniaki i całość przykryj. Smaż, co jakiś czas mieszając całość, by warzywa równo się upiekły.
4. Gdy ziemniaki będą miękkie, zalej całość śmietaną, przemieszaj i przykryj. Po paru minutach, gdy sos nieco zgęstnieje, dopraw ziemniaki solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Smaż jeszcze kilka minut i gotowe!
Fot. Fotolia
Kupuj i przygotuj z głową!
Cokolwiek nie wymyślimy, jedno jest pewne - najpierw trzeba dokonać odpowiednich zakupów i przygotowań, by młode ziemniaki nadawały się do gotowania. Nie jest to skomplikowane, o ile pamięta się o kilku drobnostkach, które ułatwiają życie!
Jak kupować młode ziemniaki? Warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, by poszczególne sztuki były mniej więcej tej samej wielkości, dzięki czemu będzie łatwiej je ugotować. Drugą istotną kwestią jest to, by nie posiadały zielonych lub brązowych przebarwień. W pierwszym przypadku oznacza to, że są niedojrzałe, w drugim - przejrzałe lub chore. Dobrze też, aby nie posiadały żadnych skaz - dziurek, czarnych plam czy odrostów.
Kiedy masz już kupione warzywa, pora na ich obróbkę. Zwyczajne ziemniaki zazwyczaj obieramy. Ich skórka bowiem jest na tyle twarda i brudna, że lepiej jest się jej pozbyć. Nieco inaczej jest jednak z młodymi ziemniakami. Tu skórka jest na tyle cienka, że można ją obrać przy pomocy zwykłej gąbki. Wystarczy, że umyjesz ziemniaki pod bieżącą wodą, jednocześnie pocierając ją gąbką lub szczoteczką. Lepiej nie obierać ich przy pomocy noża - więcej warzywa odkroisz niż jest to warte.
Ważne, aby ziemniaki zostawić na kilka minut w zimnej wodzie a następnie ją odlać - w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skrobi. Następne czynności zależą już od tego, co chcemy z ziemniaków przygotować. Jeśli planujemy je ugotować - wymieniamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na palniku. W przypadku, gdy chcemy je dodać do zapiekanki lub usmażyć, dobrze jest je również podgotować (kilka minut od zagotowania się wody) lub pokroić w cienkie plastry lub małą kostkę. W ten sposób szybciej zmiękną. W sytuacji, gdy mają trafić na grilla lub do piekarnika, wystarczy je osuszyć, oprószyć przyprawami i wstawić do pieca.
Fot. Fotolia
Dania z młodych ziemniaków
Wiesz już jak się z nimi obchodzić, ale dalej brakuje Ci patentu na ich przygotowanie? Bez obaw - przed Tobą garść inspiracji na dania z młodych ziemniaków. Wszystkie banalnie proste i przede wszystkim - smaczne!
Na pierwszy ogień idą ziemniaki gotowane w wodzie. Są one absolutną klasyką, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. Ważne, aby nie podawać ich na sucho - w wersji minimalistycznej wystarczy dodać masło i koperek. Jednak my polecamy sięgnąć po sosy, szczególnie śmietanowe. Świetnym pomysłem jest także zsiadłe mleko, które idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami.
Nie lubisz wersji gotowanej lub masz jej dość? W takiej sytuacji przygotuj ziemniaki z pieca lub grilla. Możesz je piec z dodatkiem świeżych ziół (bardzo dobrze sprawdzi się rozmaryn i koperek), boczku czy też cebuli. Dobrą opcją są farsze - nadziej ziemniaki twarogiem, jajkiem (kurzym lub przepiórczym) czy też śmietaną. Ciekawym patentem jest hasselback, czyli skandynawska wariacja polegająca na tym, iż ziemniaka należy ponacinać i w nacięcia włożyć - w zależności od przepisu - masło, ser, posiekany boczek, cebulę, etc.
A może jesteś fanem sałatek? Ugotowane młode ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek z sezonowymi warzywami. Nic tak bowiem nie smakuje jak połączenie ziemniaków z rzodkiewką, burakiem czy też kalarepą. Dzięki temu zyskasz zdrową i smaczną kompozycję, którą możesz sobie zaserwować na lunch lub kolację!
A jakie są Wasze ulubione patenty na młode ziemniaki? Wolicie przepisy klasyczne, takie jak ziemniaki z masłem czy jednak staracie się te warzywa wykorzystać bardziej wszechstronnie? Czekamy na Wasze opinie i smakowite przepisy z młodymi ziemniakami w roli głównej!
marcinka