Red Hot czyli zdrowie!

Oprócz walorów smakowych papryczka chili posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Red Hot czyli zdrowie!
Małe czerwone szczęścia!

Jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie – chili. Używana do sosów, mięs, a nawet czekolady i drinków, może wpłynąć nie tylko na ich walory smakowe, ale także na nasze zdrowie i samopoczucie! Opowiada za to cząsteczka zawarta w papryczkach – kapsaicyna.

Nawet niewielka ilość chili w naszej potrawie daje naszym podniebieniom pikantny ogień a nam... dobry nastrój.

Przez żołądek do serca?

Właśnie tak to działa – kaspaicyna poprawia trawienie (wzmaga produkcję kwasów trawiennych przez żołądek) oraz przeciwdziała chorobom serca. Lista korzyści płynących z przyprawiania naszych dań chili jest jednak o wiele dłuższa!

Pobudzanie układu krążenia, wzmacnianie odporności organizmu, udrażnianie dróg oddechowych, a w przypadku kataru – zatok. Brytyjscy naukowcy odkryli też, że dzięki sporej ilości błonnika czerwone papryczki przyspieszają proces przemiany materii.

Najbardziej szokujące efekty przyniosły badania naukowców z Nottingham University. Odkryli oni, że kapsaicyna działa w specyficzny sposób na komórki nowotworowe – atakując ich mitochondria, powoduje obumieranie komórek raka.

Zamiast ostrych kłótni lepiej zjeść ostrą, przyprawioną chili potrawę, a będziemy zdrowsi i szczęśliwsi!