Brytyjska Królowa Curry

Rochelle Peachey mieszkająca w Essex to absolutnie szalona fanka curry. Ma za sobą ponad 29 i pół tysiąca posiłków bogatych w ostre chilli!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Brytyjska Królowa Curry
Curry to narodowa potrawa Brytyjczyków, jak twierdzą złośliwi. Jednemu nie można zaprzeczyć - kuchnia indyjska cieszy się ogromną popularnością na Wyspach. Przykładem może być szalona fanka chilli Rochelle Peachey. Rochelle ma 49 lat i aż 29 695 pikantnych, orientalnych potraw na swoim koncie, co uczyniło ją niekoronowaną królową curry.

Rochelle jest tak uzależniona od curry, że dodaje ostre przyprawy do każdego posiłku - zup, sałatek, zapiekanek, a nawet śniadaniowego jajka! Jej przygoda z orientalną kuchnią rozpoczęła się w czasach gdy była nastolatką od wizyty w pełnej hinduskich restauracji lońdyńskiej dzielnicy Brick Lane,  zwanej przez Londyńczyków Banglatown. Od tamtego spotkania Rochelle darzy bezwarunkową miłością ostre i aromatyczne potrawy.
Po tylu latach tak mocno uodporniła się na ostry smak chilli, że jest w stanie zjeść na raz całą papryczkę bez popijania jej nawet jednym łykiem wody. Tej umiejętności zawdzięcza darmowy posiłek, który otrzymała od właściciela hinduskiej restauracji, który nie był w stanie uwierzyć w jej możliwości pochłaniania ostrych papryczek.Darmowy posiłek to nie jedyny przywilej Królowej Curry - przywiązanie Rochelle do curry zrobiło tak duże wrażenie na firmie Pataks, że otrzymała ona od nich roczny zapas pikli, past i sosów.

Rochelle przyznaje, że jej dziwaczne nawyki żywieniowe powodowały czasem problemy. Zwłaszcza jeśli chodzi o jej męża - Phila. Jak sama mówi:
"Ciężko było mi wychodzić razem z mężem, żeby zjeść coś na mieście. On nie mógł zrozumieć mojego przywiązania do ostrego jedzenia, co powodowało kłótnie przy wyborze restauracji. Jadłam curry na każdy posiłek i nie mogłam poradzić sobie z faktem, że on chciałby iść do francuskiego bistro czy włoskiej pizzerii."
Mąż nie był również zadowolony z faktu, że jego żona przygotowuje w domu wyłącznie diabelsko pikantne dania. Czasami Phil potajemnie wymykał się do miasta żeby zjeść burgera lub rybę z frytkami. Rochelle znalazła jednak sposob by temu zaradzić:
"Zaczęłam dodawać ukradkiem sproszkowane curry do jego kanapek ponieważ chciałam go przyzwyczaić i przekonać do tego rodzaju kuchni"
Podziałało - obecnie Phil lubi równie ostre potrawy co nasza bohaterka i pokochał hinduską kuchnię prawie tak mocno jak czyni to Rochelle. Jego tolerancja dla ostrego smaku znacznie wzrosła przez lata, ale wciąż nie jest w stanie zjeść przyrządzonych przez Rochelle bardzo ostrych dań, takich jak vindaloo. Zamiłowanie Rochelle do curry i ostrego chilli jednych może dziwić, innych zachwycać, ale nikt chyba nie zaprzeczy, że niezaprzeczalnie zasługuje ona na miano prawdziwej Spice Girl!