Z jajem o mięsie
23 lipca 2011 r. w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka Mrongoville, odbędzie się apetyczna impreza – Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego. Jego celem jest wypromowanie kuchni regionalnej opierającej się na naturalnych składnikach dostępnych w regionie oraz integracji środowisk związanych z regionalną gastronomią. „Regionalny Festiwal Potraw” ma też za zadanie oswojenie gości z potrawami z mięsa czerwonego. Festiwal organizowany jest przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gminę Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe Mrongoville.
Konkursy
Podczas imprezy odbędą się konkursy kulinarne: „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny” oraz konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy” - przygotowany i serwowany przez restauratorów z terenu Mrągowa. Celem konkursów jest ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych Warmii Mazur i Powiśla.. Konkursy poprowadzi znawca polskiej kuchni – Grzegorz Russak.
Smacznie i z rozmachem
W festiwalu wezmą udział 4 restauracje z terenu Mrągowa, które zmierzą się w konkursie publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy”. Ich zadaniem jest promocja potraw z mięsa czerwonego. Każda z nich przygotuje i będzie serwowała porcje degustacyjne dla publiczności na terenie Miasteczka Westernowego Mrongoville oraz w swoich restauracjach na terenie miasta. Przygotowany gulasz wołowy będzie również podlegał ocenie publiczności.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu publiczności znajduje się na stronie:
http://www.ckit.mragowo.pl/aktualnosci/wpis/118/regionalny-festiwal-potraw-z-mi-sa-wieprzowego-wo-owego-jagni-cego-i-koziego.html
23 lipca 2011 r. w Mrągowie na terenie Westernowego Miasteczka Mrongoville, odbędzie się apetyczna impreza – Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego. Jego celem jest wypromowanie kuchni regionalnej opierającej się na naturalnych składnikach dostępnych w regionie oraz integracji środowisk związanych z regionalną gastronomią. „Regionalny Festiwal Potraw” ma też za zadanie oswojenie gości z potrawami z mięsa czerwonego. Festiwal organizowany jest przez Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gminę Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki oraz Miasteczko Westernowe Mrongoville.
Konkursy
Podczas imprezy odbędą się konkursy kulinarne: „Konkurs na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, „Konkurs na najlepszą potrawę z wołowiny” oraz konkurs publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy” - przygotowany i serwowany przez restauratorów z terenu Mrągowa. Celem konkursów jest ochrona kulinarnego dziedzictwa oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw z wieprzowiny i wołowiny z odpowiednim wykorzystaniem i użyciem jak największej ilości produktów regionalnych Warmii Mazur i Powiśla.. Konkursy poprowadzi znawca polskiej kuchni – Grzegorz Russak.
Smacznie i z rozmachem
W festiwalu wezmą udział 4 restauracje z terenu Mrągowa, które zmierzą się w konkursie publiczności „Na najlepszy gulasz wołowy”. Ich zadaniem jest promocja potraw z mięsa czerwonego. Każda z nich przygotuje i będzie serwowała porcje degustacyjne dla publiczności na terenie Miasteczka Westernowego Mrongoville oraz w swoich restauracjach na terenie miasta. Przygotowany gulasz wołowy będzie również podlegał ocenie publiczności.
Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu publiczności znajduje się na stronie:
http://www.ckit.mragowo.pl/aktualnosci/wpis/118/regionalny-festiwal-potraw-z-mi-sa-wieprzowego-wo-owego-jagni-cego-i-koziego.html