
„Dzień z Podravką” to wyjątkowy projekt skierowany do uczniów szkół gastronomicznych w całym kraju. W drugiej edycji „Dnia..” wzięło udział 200 uczniów z 7 szkół rozsianych po całej Polsce. Siedem trzyosobowych zespołów zmierzyło się 6 marca w wielkim finale w Warszawie! Jako patron medialny konkursu byliśmy tam, żeby zdać Wam relację.
W finale startujące drużyny stanęły przed nie lada wyzwaniem – tajemnicze pudełko, a w nim produkty, które sprawiły by kłopot nawet profesjonalnym kucharzom!
Zadaniem młodych kucharzy było przygotowanie przystawki i dania głównego z wykorzystaniem świeżego karczocha, krewetek, polędwicy wołowej, dorady, sera gorgonzoli i szynki parmeńskiej.

Uczestnicy mieli 10 minut na wymyślenie unikalnego menu i 100 minut na przygotowanie potraw pod czujnym okiem szefa kuchnia Łukasza Piliszka. W nowoczesnej gastronomii jakość produktu jest kluczową kwestią w drodze do sukcesu i większość uczestników wykazała się dużą wiedzą i umiejętnościami w przygotowaniu konkursowych potraw.
W gorącej atmosferze emocje sięgały zenitu, a przy stanowiskach kształtu nabierały kolejne potrawy: krewetki na brokułowym puree, tatar z polędwicy wołowej, dorada na kilka sposobów...
Problemy niektórym uczestnikom sprawił karczoch – mało w Polsce popularny i wymagający w obróbce.
Tutaj dowiesz się, jak z nim postępować >>>


Jury po burzliwych obradach zadecydowała, że najlepsze potrawy przygotowały uczennice szkoły w Ciężkowicach - Bożena Rąpała, Justyna Lisik, Kinga Kiełbasa, które przygotowały doradę w szynce parmeńskiej i risotto z krewetkami i polędwicą w sosie musztardowo–miodowym.
W nagrodę ich szkoła zostanie zaopatrzona w tir produktów Podravki, a same dziewczyny - na weekend pojadą wypocząć do hotelu Willa Marta w Szczawnicy.
Najlepszym kucharzem całej edycji „Dnia z Podravką” został Daniel Ottlik z Cieszyna - nagrodzony został dwutygodniowym stażem w profesjonalnej kuchni. Z kolei szkoła w Kościelcu została nagrodzona Kościelcu za najaktywniejszy udział szkoły w akcjach internetowych oraz za najlepszy autorski scenariusz lekcji z zakresu kuchni świata – dla Pani Katarzyny Hryciuk.
Liczne nagrody w konkursie ufundowały firmy Podravka Polska i Fackelmann Polska.