Sposób przygotowania:
Remamentowe krokiety z kaszą i dodatkami
W rondelku zagotować 1,5 szklanki wody z solą i kurkumą. Dodać przepłukaną kaszę i gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na około 15-20 min aż kasza zmięknie. Przecedzić ją przez sito i pozostawić do odcieknięcia i ostygnięcia.
Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać mleko i wodę, stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszając trzepaczką bądź mikserem co kto woli. Gdy cała mąką będzie w misce dodać przyprawy, ponownie zamieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.
Przygotowanie farszu: Gdy ciasto będzie odpoczywać przygotować farsz. Go miski przełożyć kaszę. Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na dużych oczkach i dodać ją do miski. Pomidora umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne ( można sparzyć jeśli ktoś ma ochotę-ja tego tym razem nie robiłam). Pokroić w kostkę średniej wielkości. Umytego dokładnie i osuszonego pora drobniutko pokroić. Dodać do miski razem z pomidorem. Papryczkę peperoni drobniusieńko pokroić. Parówki obrać z osłonek i pokroić w mała kostkę. Dodać do miski i dokładnie wszystko wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miski. Doprawić do smaku i dodać musztardę. Wymieszać. Odstawić do lodówki na czas smażenia naleśników.
Na rozgrzanym oleju smażyć średniej grubości naleśniki. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Na deskę do krojenia położyć naleśnik i nałożyć na niego 2-3 łyżki farszu (lub więcej-zależy jak duży będzie naleśnik) i zawijać w kopertę. Na patelni rozgrzać olej. Na jednym talerzu wymieszać roztrzepane jajko ze śmietaną a na drugim mąkę z bułką tartą. Krokiet obtaczać najpierw w jajku a potem w mące z bułką. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego!
Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Do miski wlać mleko i wodę, stopniowo dodawać mąkę i cały czas mieszając trzepaczką bądź mikserem co kto woli. Gdy cała mąką będzie w misce dodać przyprawy, ponownie zamieszać, przykryć i odstawić na pół godziny.
Przygotowanie farszu: Gdy ciasto będzie odpoczywać przygotować farsz. Go miski przełożyć kaszę. Umytą i osuszoną cukinię zetrzeć na dużych oczkach i dodać ją do miski. Pomidora umyć, osuszyć i wykroić gniazdo nasienne ( można sparzyć jeśli ktoś ma ochotę-ja tego tym razem nie robiłam). Pokroić w kostkę średniej wielkości. Umytego dokładnie i osuszonego pora drobniutko pokroić. Dodać do miski razem z pomidorem. Papryczkę peperoni drobniusieńko pokroić. Parówki obrać z osłonek i pokroić w mała kostkę. Dodać do miski i dokładnie wszystko wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do miski. Doprawić do smaku i dodać musztardę. Wymieszać. Odstawić do lodówki na czas smażenia naleśników.
Na rozgrzanym oleju smażyć średniej grubości naleśniki. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Na deskę do krojenia położyć naleśnik i nałożyć na niego 2-3 łyżki farszu (lub więcej-zależy jak duży będzie naleśnik) i zawijać w kopertę. Na patelni rozgrzać olej. Na jednym talerzu wymieszać roztrzepane jajko ze śmietaną a na drugim mąkę z bułką tartą. Krokiet obtaczać najpierw w jajku a potem w mące z bułką. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego!