Restauracja BIO w Warszawie

  • 3

Restauracja Porta 13 jest pierwszą i jedyną restauracją BIO w Warszawie. Prowadzą do niej trzy bramy z ulic: Brackiej, Chmielnej oraz z Nowego Światu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Restauracja BIO w Warszawie
Moda na ekologiczną żywność zagościła u nas na dobre. To już nie tylko zdrowe odżywianie przy jednoczesnym dbaniu o ekologię, to filozofia, a dla niektórych nawet styl życia. Choć w sklepach pojawiają się coraz to nowe produkty BIO a media rozpisują się o ich zbawiennym wpływie, w Warszawie istnieje tylko jedna restauracja, która całkowicie bazuje na ekologicznych produktach. 4 czerwca restauracja ta obchodziła swoje pierwsze urodziny.

Restauracja Porta 13 jest pierwszą i jedyną restauracją BIO w Warszawie. Prowadzą do niej trzy bramy z ulic: Brackiej, Chmielnej oraz z Nowego Światu. Za przejściami znajduje się piękny dziedziniec odgrodzony zabytkową kamienicą. Dzięki takiemu położeniu restauracja Porta 13 gwarantuje kameralną atmosferę przypominającą klimatyczne rzymskie czy weneckie restauracje.

Restauracja proponuje zdrową, a jednocześnie wykwintną kuchnię z elementami BIO – powrót do prawdziwych, naturalnych smaków, kolorów i zapachów, czym szczycą się jej właściciele Elżbieta i Jerzy Bielscy. Porta 13, to idealne miejsce zarówno na biznesowy lunch, jak i kolację we dwoje. Oprócz strawy cielesnej restauracja proponuje także ucztę duchową dla koneserów sztuki. W restauracji regularnie odbywają się koncerty oraz wystawy fotografii czy malarstwa, a od środy do soboty czas spędzany przy kolacji umilają gościom dźwięki fortepianu.

Impreza urodzinowa Porty 13 mogłaby stanowić idealną wizytówkę restauracji i klimatu w jakim jest ona prowadzona – przyjacielska atmosfera, wyśmienite przekąski, fantastyczny koncert Sławka Uniatowskiego, na ścianach obrazy Agnieszki Szyfter a dla każdego z przybyłych gości – drobny upominek.

Wśród gości Porty 13 znalazły się między innymi: aktorki: Anna Korcz i Magdalena Komornicka, piosenkarka Natalia Lesz, dziennikarka Beata Tadla, projektantka Marianna Tomaszko, mistrzowie kuchni: Robert Sowa i Joseph Seeletso oraz wielu przedstawicieli biznesu i mediów.
Imprezę poprowadziła znana dziennikarka telewizyjna – Ewelina Kopic.