Restauracja Sztuki i Sztuczki - na wyjątkowe spotkania

Sztuki&Sztuczki to miejsce o wyjątkowej atmosferze i niepowtarzalnym klimacie. Idealne na spotkania z przyjaciółmi i bliskimi. Szef kuchni Michał Sadowski zapewnia bogate i urozmaicone menu. Niezapomniane wrażenia kulinarne i miła atmosfera gwarantowane!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Restauracja Sztuki i Sztuczki - na wyjątkowe spotkania
fot. Informacje prasowe
Restauracja Sztuki&Sztuczki zlokalizowana jest w centrum Warszawy we wnętrzach starej Fabryki Czekolady Wedla, która powstała tu w 1865 roku. Sztuki&Sztuczki to lokal z ciekawym programem oraz z różnorodnym menu. Serwowane dania na pewno zaspokoją oczekiwania ludzi wymagających oraz ciekawych życia.

Restauracja z klimatem

Nazwa Sztuki&Sztuczki nie jest przypadkowa. 430 metrowa przestrzeń wraz z intymnym patio jest zaaranżowana w sposób nieoczywisty... Projekt architektoniczny braci Jana i Kacpra Gronkiewiczów zakłada połączenie ducha designu lat 60. z elementami nowoczesnymi. Kazamaty i podział przestrzeni pozwalają stworzyć kameralną atmosferę dla kilkunastu osób. W tak zorganizowanej przestrzeni doskonale poczuje się też kilkunastoosobowa grupa gości.

Sztuki&sztuczki - wnętrze sztuki i sztuczki

Wysmakowane Menu

W menu restauracji Sztuki&Sztuczki znajduje się wiele smacznych i wyrafinowanych dań. Podajemy przepisy na duo wieprzowe oraz na krem z zielonego groszku.

Duo wieprzowe, policzki i ziołowa polędwiczka wieprzowa, puree z antonówki, kapusta włoska i sosem z cydru

duo wieprzowe

Składniki:

polędwiczka wieprzowa 200gr
poliki wieprzowe 200gr
jabłka 0,5kg
masło 0,2kg
cukier 0,1kg
kapusta włoska 150gr
marchew 2szt
seler naciowy 1szt
cydr 0,5l
świeże zioła (natka pietruszki, tymianek)

Przygotowanie:

Sos pieczeniowy

Polędwiczkę czyścimy ze wszystkich błon następnie kładziemy ją na foli spożywczej obsypanej posiekanymi ziołami i zawijamy mając pewność, że zioła obtaczają całe nasze mięso. Zawijamy polędwiczkę bardzo ściśle, żeby zioła idealnie zamarynowały nam mięso. Odkładamy do lodówki. Poliki wieprzowe czyścimy z rożnych niepotrzebnych błon, po oczyszczeniu wstawiamy garnek na gaz, polewamy delikatnie oliwą i obsmażamy nasze poliki na brązowy kolor. Po obsmażeniu dodajemy cydr, pokrojone jabłka i resztę warzyw, dolewamy troszkę wody i gotujemy aż poliki będą miękkie i kruche. Po ugotowaniu wyjmujemy nasze mięso i cedzimy wywar powstały po ugotowaniu. Gdy już mamy czysty wywar wykańczamy go sosem pieczeniowym ciemnym.

Jabłka obieramy i kroimy na większą kostkę wrzucamy do metalowego pojemnika wraz z masłem, cukrem i goździkami i zapiekamy to w piecu ok. 12min przy 180 stopniach pod przykryciem. Po wyjęciu miksujemy nasze jabłka na puree.

Polędwiczkę wieprzową wyjmujemy z folii i wrzucamy na gorącą patelnię obsmażając ją ze wszystkich stron, następnie wstawiamy ją do pieca na ok. 7-8min. Poliki wrzucamy do naszego cedrowego sosu i podgrzewamy.

Kapustę włoską szatkujemy i wrzucamy do zimnej wody w celu jej umycia, po wyjęciu osuszamy i wrzucamy na gorącą patelnię i karmelizujemy z masłem osiągając delikatny złoty kolor.

Gdy mamy już wszystkie składniki gotowe, wykładamy nasze puree z jabłek na talerz wraz z kapustką. Na to kładziemy poporcjowaną polędwiczkę, obok kładziemy polik i całość polewamy naszym sosem.

Krem z zielonego groszku

krem z zielonego groszku

Składniki:

zielony groszek 0,5kg (mrożony)
cebula 2 szt.
seler naciowy 0,1
świeża mięta
wywar warzywny 1l
ziemniak 0,2kg
śmietana 0,05l

Przygotowanie:

Pokroić cebulę w grubszą kostkę wraz z selerem naciowym i podsmażyć w rondelku na złoty kolor. Dodać obrane i pokrojone ziemniaki do rondelka i zalać wywarem. Doprowadzić do wrzenia, gdy ziemniaczki zmiękną dodajemy zielony (mrożony) groszek, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy szybko z ognia by groszek nie stracił koloru. Następnie dodajemy świeże liście mięty i miksujemy razem na kremowa konsystencje, przepuszczamy przez drobne sito by nie zostało w naszym kremie żadnych grudek. Krem dekorujemy świeżymi listkami mięty i kroplami śmietany.

sztuki&sztuczki - logo

Informacje prasowe