Specjalnością restauracji są przygotowywane z naturalnych składników oryginalne dania kuchni włoskiej serwowane w ciągu kilku minut oraz Front Cooking – przyrządzanie potraw na oczach gości.
Pierwsza w Polsce restauracja Fresh-Casual należąca do międzynarodowej sieci VAPIANO rozpoczyna swoją działalność. Jej otwarcie nastąpiło dokładnie 10 września 2008 r. o godz. 9.00 rano. Restauracja, której specjalnością są dania kuchni włoskiej, mieści się w nowoczesnym kompleksie Marynarska Business Park przy ul. Taśmowej 7 w biznesowej części warszawskiego Mokotowa. Na gości VAPIANO czekają utrzymane w miejskim klimacie wnętrza z drzewami oliwnymi, ogrodem świeżych ziół oraz oryginalnym kominkiem. W środku znajduje się również strefa lounge służąca relaksowi, a na zewnątrz od strony ulicy Taśmowej – taras z ogródkiem. Atrakcję stanowi także własna manufaktura, w której codziennie wyrabianych jest 8 rodzajów makaronów. Wszystkie potrawy serwowane w restauracji VAPIANO to oryginalne włoskie przepisy. Dania przyrządzane są wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia półproduktów i dodatku sztucznych składników. W menu znajdują się makarony, pizze, sałaty, przystawki i desery oraz bogaty wybór win i oryginalnej włoskiej kawy. Dodatkowo co dwa miesiące szef kuchni przygotowywać będzie nowe propozycje sezonowe – pierwsze z nich pojawią się już w październiku.
Goście VAPIANO przy wejściu do restauracji otrzymują specjalną kartę chipową służącą do zapisywania złożonych zamówień. Po zdecydowaniu się na określoną grupę dań podchodzą do sekcji, przy której kucharze przygotowują te właśnie potrawy (np. pizze lub makarony) i zamawiają konkretną pozycję z menu. Danie przygotowywane jest na oczach gości w ciągu 3-5 minut, a następnie zabierane przez nich do stolika. Upieczenie pizzy trwa nieco dłużej (około 8 minut), jednak aby nie czekać przez ten czas przy stanowisku kucharza, goście otrzymują pager sygnalizujący, gdy potrawa jest już gotowa do odbioru. Rachunek reguluje się przy wyjściu, po dokonaniu w kasie odczytu z karty. Warszawska restauracja VAPIANO otwarta będzie 7 dni w tygodniu: od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-24.00, zaś w weekendy w godz. 11.00-1.00.
Vapiano to powstała według nowatorskiego konceptu międzynarodowa sieć restauracji Fresh-Casual. Termin ten oznacza potrawy przygotowywane z produktów naturalnych oraz serwowane w swobodnej atmosferze. Dewiza VAPIANO brzmi „świeżo, szybko i przyjemnie”. Specjalność sieci to oryginalne dania kuchni włoskiej – makarony, pizze, sałaty, przystawki oraz desery.
VAPIANO powstało 5 lat temu i obecnie posiada około 40 restauracji na całym świecie. Połowa z nich mieści się w Niemczech, natomiast pozostałe działają w Anglii, Belgii, Austrii, Szwajcarii, Holandii, Turcji, Szwecji, Estonii, na Węgrzech, w Stanach Zjednoczonych, a także na Bliskim Wschodzie. W Polsce pierwsze restauracje VAPIANO zostaną otwarte w 2008 r. w Warszawie i Wrocławiu, natomiast docelowo w ciągu nadchodzących lat powstanie ich około 30.
Pierwsza w Polsce restauracja Fresh-Casual należąca do międzynarodowej sieci VAPIANO rozpoczyna swoją działalność. Jej otwarcie nastąpiło dokładnie 10 września 2008 r. o godz. 9.00 rano. Restauracja, której specjalnością są dania kuchni włoskiej, mieści się w nowoczesnym kompleksie Marynarska Business Park przy ul. Taśmowej 7 w biznesowej części warszawskiego Mokotowa. Na gości VAPIANO czekają utrzymane w miejskim klimacie wnętrza z drzewami oliwnymi, ogrodem świeżych ziół oraz oryginalnym kominkiem. W środku znajduje się również strefa lounge służąca relaksowi, a na zewnątrz od strony ulicy Taśmowej – taras z ogródkiem. Atrakcję stanowi także własna manufaktura, w której codziennie wyrabianych jest 8 rodzajów makaronów. Wszystkie potrawy serwowane w restauracji VAPIANO to oryginalne włoskie przepisy. Dania przyrządzane są wyłącznie z naturalnych składników, bez użycia półproduktów i dodatku sztucznych składników. W menu znajdują się makarony, pizze, sałaty, przystawki i desery oraz bogaty wybór win i oryginalnej włoskiej kawy. Dodatkowo co dwa miesiące szef kuchni przygotowywać będzie nowe propozycje sezonowe – pierwsze z nich pojawią się już w październiku.
Goście VAPIANO przy wejściu do restauracji otrzymują specjalną kartę chipową służącą do zapisywania złożonych zamówień. Po zdecydowaniu się na określoną grupę dań podchodzą do sekcji, przy której kucharze przygotowują te właśnie potrawy (np. pizze lub makarony) i zamawiają konkretną pozycję z menu. Danie przygotowywane jest na oczach gości w ciągu 3-5 minut, a następnie zabierane przez nich do stolika. Upieczenie pizzy trwa nieco dłużej (około 8 minut), jednak aby nie czekać przez ten czas przy stanowisku kucharza, goście otrzymują pager sygnalizujący, gdy potrawa jest już gotowa do odbioru. Rachunek reguluje się przy wyjściu, po dokonaniu w kasie odczytu z karty. Warszawska restauracja VAPIANO otwarta będzie 7 dni w tygodniu: od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-24.00, zaś w weekendy w godz. 11.00-1.00.
Vapiano to powstała według nowatorskiego konceptu międzynarodowa sieć restauracji Fresh-Casual. Termin ten oznacza potrawy przygotowywane z produktów naturalnych oraz serwowane w swobodnej atmosferze. Dewiza VAPIANO brzmi „świeżo, szybko i przyjemnie”. Specjalność sieci to oryginalne dania kuchni włoskiej – makarony, pizze, sałaty, przystawki oraz desery.
VAPIANO powstało 5 lat temu i obecnie posiada około 40 restauracji na całym świecie. Połowa z nich mieści się w Niemczech, natomiast pozostałe działają w Anglii, Belgii, Austrii, Szwajcarii, Holandii, Turcji, Szwecji, Estonii, na Węgrzech, w Stanach Zjednoczonych, a także na Bliskim Wschodzie. W Polsce pierwsze restauracje VAPIANO zostaną otwarte w 2008 r. w Warszawie i Wrocławiu, natomiast docelowo w ciągu nadchodzących lat powstanie ich około 30.
Gość
Gość
Gość
Jednak zdecydowanie nie polecam na wieczór we dwójkę. Koncepcja samodzielnego chodzenia po posiłki w takim przypadku nie sprawdza się (jedna osoba czeka na np. pizzę przy stoliku gdy tymczasem druga stoi w, często długiej, kolejce po pastę). Poza tym lokal nie oferuje przytulnej atmosfery niezbędnej przy takim spotkaniu.
Gość
Idealne miejsce na lunch i na drinka po pracy czy w piątkowy wieczór.
Jedzenie mają naprawdę dobre- porządna włoska kuchnia. Wszystko robione jest na oczach gosci co dodaje restauracji uroku. Duzy wybor klusek i pizzy. Wszystko swieze i pachnące:) Ceny są ok – główne dania zaczynają się od 15,99 zl co jest w porządku. Ogólnie polecam i na pewno wrócę.
Gość
3 dni wcześniej reklamowali się na swoich plakatach promocją - 100 zł za 2z zupa+danie+deser i butelka wina.
Zarezerwowałem stolik (a właściwie częśc dużego stolika) skuszony promocją.Gdy jednak przyszedłem w sobotę na plakacie info o promocji było zaklejone czarną taśmą a kasjerka z rozbrajającą szczerością powiedziała, że postanowili zrezygnować z promocji "bo nie dało się wpisać jej w naszym systemie komputerowym". Żenada!
Gość
W jakis sposob dostalam butelke wina, wiec nie wiem o czym piszesz.
Tak czy siak knajpa bardzo fajna. Nie bylo w Polsce jeszcze takiego pomyslu na restauracje. Jedzenie super. Polecam!
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
1. Niestety wszechobecny brud po poprzednich gościach, obsługa niestety nie nadąża ze sprzątaniem, a jeśli już, to robi to niechlujnie - paniusie z brudną szmatą przecierające, a raczej rozcierające resztki spagetti po stolikach.
2. Podłogi brudne - przypominam - restauracja niby przyjazna dzieciom. Również kącik dla dzieci dumnie wyglądający w internecie, okazał się wydzielonym w kącie placykiem "metr na metr" - równie obskurny jak podłogi.
3. Brak klimatyzacji, albo nie działa wcale. Po pól godzinie mozna mieć dosyć. Chodzi chyba o szybką rotację gości.
4. Ceny wyskoko przesadzone. Napoje w mni buteleczkach za maksi cenę. Moim dzieciom w ciągu 2 godz. musiałem kupić ich 9. Rozumiem, że knajpy zarabiają na napojach, ale bez przesady.
5. Jedzenie - włoska masówka. Nie będę się wypowiadał, bo różnym osobom smakują różne rzeczy, ale pewne zasady mimo wszystko obowiązują, czyli : makarony były aldente rozgotowane, odniosłem wrażenie, że pasty powstają na zasadzie pizzy tzn. jest ich kilka rodzajów, ale oparte są na tych samych składnikach, dorzucanych w zależności od potrzeb. Generalnie dla mnie bez smaku. Dotyczy to również kawy i deserów. W skali od 1 do 10 daję 4.
6. Rozłożona prasa ciut przeterminowana, ale czasami warto sobie przypomnieć co robiła np. Kasia Kowalska 2 lata temu,
Reasumując :
Wiem była niedziela, natłok gości, ale to nieusprawiedliwia brudu. Menu mimo zróżnicowania, dosyć monotonne. Potrawy raczej bezsmakowe - a wybór miałem dosyć spory. Włoska knajpa w polskim wydaniu na niemieckiej licencji.
Już tam nie pójdę.
Gość