Z marzenia i pasji może powstać jedynie wyjątkowe miejsce. I tak się stało. Już od momentu wejścia do „Villa Calvados” poczujemy prawdziwie domowy klimat z lekką nutą elegancji. Goście prawie za każdym razem mogą zobaczyć jakiś nowy element wystroju wnętrza – tak jak każdy dom, obrasta ono w różne piękne przedmioty i drobiazgi, gromadzone z ogromnym pietyzmem przez właścicielkę.
Restauracja składa się z czterech sal, w tym jednej przeznaczonej do zabaw tanecznych.
„Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, dał mu na zachętę apetyt, a za nagrodę przyjemność” Bez większego trudu można się o tym przekonać, odwiedzając bydgoską restaurację „Villa Calvados”. Nazwę swoją zawdzięcza ona albowiem zacnemu trunkowi jakim jest produkowany we Francji calvados, inaczej naturalna wódka jabłkowa o kontrolowanej nazwie pochodzenia – AOC produkowana z moszczu jabłkowego (cydru). Calvados uważany jest za jedną z najszlachetniejszych obok koniaku i armaniaku naturalnych wódek owocowych. Restauracja mieści się w zabytkowej villi w centrum miasta i posiada zewnętrzny ogród. Firma działa od 1992 roku. W zakres działalności wchodzi oprócz gastronomii, catering, szkolenia również w zakresie kuchni molekularnej, pokazy i szkolenia małych grup z zakresu kuchni europejskiej.
Coś o szefie kuchni: „Gotowanie to jego pasja nie znamy wielu osób, którym wykonywanie codziennie strawy – mogłoby sprawić porównywalną radość”. Szef kuchni to Grzegorz Parczewski – z wielu tytułów i osiągnięć wymienimy tylko dwa – laureat kulinarnego Oscara 2008, mistrz świata BBQ.
O reszcie przekonają się Państwo po odwiedzeniu tego jakże urokliwego miejsca.
Specjały i menu…
Przystawki
Carpaccio z polędwicy wołowej, serwowane z małą sałatką, oliwą truflową i płatkami parmezanu, Carpaccio z piersi kaczej z karmelizowaną gruszką, Carpaccio z ośmiornicy, Krewetki w glinie prażone z płatkami czosnku i grzankami, Krewetki z nutą Prowansji na warzywnym tagiatelle, Befsztyk siekany z polędwicy wołowej z dodatkiem lodów chrzanowych, Kacze wątróbki foice Gras chutneyem z mango
Sałatki
Sałata zielona z kozim serem i prażonymi orzechami, Kompozycja sałat z grillowanym kurczakiem waniliowym, Bukiet sałat zielonych z krewetkami królewskimi i Wakamy, Sałata z foie Gras i chutneyem z wiśniowo- miętowym,
Zupy
Cappuccino pomidorowo-pomarańczowe, Cappuccino kalafiorowo-migdałowe, Bulion z pulardy z tortellini i pianką z marchewki, Kremowe borowiki z chipsami z szynki parmeńskiej, Krem z ementalera pod czepkiem z ciasta francuskiego, Chowder z kawałkami ryb atlantyckich i owocami morza, Kremowa zupa z raków i pianką z masła rakowego.
Dania glówne
Grillowany stek z polędwicy Wagiu /Kobe/, Amerykański stek z wołowiny sezonowanej z sosem BBQ Jack Daniels, Stek z polędwicy wołowej z płatkami świeżej czarnej trufli i złota, Grillowany stek z polędwicy wołowej z prawdziwkami i chrustem ziemniaczanym, Płatki polędwicy wieprzowej z sosem gorgonzola i grillowanymi pomidorami, Stek z polędwicy wieprzowej z chutneyem śliwkowo-żurawinowym, Giczka cielęca w szynce serrano na delikatnym sosie leśnym, Filet z kaczki,/' class="auto" title="Filet z kaczki">Filet z kaczki,/' class="auto" title="Filet z kaczki">Filet z kaczki z chrupiącą skórką sosem wiśniowym i sorbetem jogurtowym, Pierś kacza na chrupiąco z konfiturą z czerwonej kapusty, Pierś kurczęcia grillowana z serem halloumi i bakłażanem, Filet z kurczaka o czterech smakach
Ryby
Grillowany łosoś z małżami i sorbetem limonkowym, Rarytas morza śródziemnego – filet z barweny, Złoty Halibut na wędzonym piure ziemniaczanym, świeżą truflą i pianką z parmezanu, Dorada pieczona w soli himalajskiej, Roladki z soli na sosie szpinakowo serowym i piure pomidorowo-bazyliowym, Filet z krokodyla z sałatką z mango i grzybkami enoki
Owoce morza
Mule z czosnkiem i winem, Mule z włoskimi świeżymi pomidorami, Gambasy w ziołach prowansalskich z tagiatelle warzywnym, Świeży homar Kanadyjski z tropikalną sałatką i kawiorem z campari
Desery
Tiramisu, Lody waniliowe z owocami, Lody serwowane przy stoliku na sposób molekularny, Czekolada w trzech smakach z malinami, Tiul czekoladowy z musem waniliowym i koglem moglem, Gruszka karmelizowana z sosem waniliowym zamknięta w słoiczku, Sorbety w kilku smakach.
Catering, BBC, szkolenia i inne dodatkowe usługi…
Firma poza przygotowywaniem cateringu poprzez szefa kuchni zakochała się w BBQ. Posiada na wyposażeniu największego na chwilę obecną grilla samojezdnego zbudowanego w oparciu o projekt z USA. Może obsłużyć od 10 do 5 000 osób na jednej imprezie.Restauracja oferuje szkolenia z zakresu wdrażania karty menu, opracowywanie jej dla każdego rodzaju gastronomii, otwieranie obiektów. Szkolenia kuchnia polska, europejska, molekularna.Szef kuchni poprzez swoją długoletnią działalność w OSSKiC posiada rozległe kontakty i może służyć pomocą w nawiązywaniu kontaktów w ramach szkoleń nietypowych m.in. sushi, rzeźby lodowe.Restauracja może wykonać dla Państwa wszelkie, nawet nietypowe zlecenia, uroczystości, bankiety, uroczystości plenerowe z wykorzystaniem ogrodu około 500 m2, z oprawą kulinarną i muzyczną.W zakres działań wchodzą również uroczystości weselne, ale niestety w wersji jednego stołu do 60 osób, w stołach osobnych do 90.
Restauracja składa się z czterech sal, w tym jednej przeznaczonej do zabaw tanecznych.
„Stwórca każąc człowiekowi jeść, aby mógł żyć, dał mu na zachętę apetyt, a za nagrodę przyjemność” Bez większego trudu można się o tym przekonać, odwiedzając bydgoską restaurację „Villa Calvados”. Nazwę swoją zawdzięcza ona albowiem zacnemu trunkowi jakim jest produkowany we Francji calvados, inaczej naturalna wódka jabłkowa o kontrolowanej nazwie pochodzenia – AOC produkowana z moszczu jabłkowego (cydru). Calvados uważany jest za jedną z najszlachetniejszych obok koniaku i armaniaku naturalnych wódek owocowych. Restauracja mieści się w zabytkowej villi w centrum miasta i posiada zewnętrzny ogród. Firma działa od 1992 roku. W zakres działalności wchodzi oprócz gastronomii, catering, szkolenia również w zakresie kuchni molekularnej, pokazy i szkolenia małych grup z zakresu kuchni europejskiej.
Coś o szefie kuchni: „Gotowanie to jego pasja nie znamy wielu osób, którym wykonywanie codziennie strawy – mogłoby sprawić porównywalną radość”. Szef kuchni to Grzegorz Parczewski – z wielu tytułów i osiągnięć wymienimy tylko dwa – laureat kulinarnego Oscara 2008, mistrz świata BBQ.
O reszcie przekonają się Państwo po odwiedzeniu tego jakże urokliwego miejsca.
Specjały i menu…
Przystawki
Carpaccio z polędwicy wołowej, serwowane z małą sałatką, oliwą truflową i płatkami parmezanu, Carpaccio z piersi kaczej z karmelizowaną gruszką, Carpaccio z ośmiornicy, Krewetki w glinie prażone z płatkami czosnku i grzankami, Krewetki z nutą Prowansji na warzywnym tagiatelle, Befsztyk siekany z polędwicy wołowej z dodatkiem lodów chrzanowych, Kacze wątróbki foice Gras chutneyem z mango
Sałatki
Sałata zielona z kozim serem i prażonymi orzechami, Kompozycja sałat z grillowanym kurczakiem waniliowym, Bukiet sałat zielonych z krewetkami królewskimi i Wakamy, Sałata z foie Gras i chutneyem z wiśniowo- miętowym,
Zupy
Cappuccino pomidorowo-pomarańczowe, Cappuccino kalafiorowo-migdałowe, Bulion z pulardy z tortellini i pianką z marchewki, Kremowe borowiki z chipsami z szynki parmeńskiej, Krem z ementalera pod czepkiem z ciasta francuskiego, Chowder z kawałkami ryb atlantyckich i owocami morza, Kremowa zupa z raków i pianką z masła rakowego.
Dania glówne
Grillowany stek z polędwicy Wagiu /Kobe/, Amerykański stek z wołowiny sezonowanej z sosem BBQ Jack Daniels, Stek z polędwicy wołowej z płatkami świeżej czarnej trufli i złota, Grillowany stek z polędwicy wołowej z prawdziwkami i chrustem ziemniaczanym, Płatki polędwicy wieprzowej z sosem gorgonzola i grillowanymi pomidorami, Stek z polędwicy wieprzowej z chutneyem śliwkowo-żurawinowym, Giczka cielęca w szynce serrano na delikatnym sosie leśnym, Filet z kaczki,/' class="auto" title="Filet z kaczki">Filet z kaczki,/' class="auto" title="Filet z kaczki">Filet z kaczki z chrupiącą skórką sosem wiśniowym i sorbetem jogurtowym, Pierś kacza na chrupiąco z konfiturą z czerwonej kapusty, Pierś kurczęcia grillowana z serem halloumi i bakłażanem, Filet z kurczaka o czterech smakach
Ryby
Grillowany łosoś z małżami i sorbetem limonkowym, Rarytas morza śródziemnego – filet z barweny, Złoty Halibut na wędzonym piure ziemniaczanym, świeżą truflą i pianką z parmezanu, Dorada pieczona w soli himalajskiej, Roladki z soli na sosie szpinakowo serowym i piure pomidorowo-bazyliowym, Filet z krokodyla z sałatką z mango i grzybkami enoki
Owoce morza
Mule z czosnkiem i winem, Mule z włoskimi świeżymi pomidorami, Gambasy w ziołach prowansalskich z tagiatelle warzywnym, Świeży homar Kanadyjski z tropikalną sałatką i kawiorem z campari
Desery
Tiramisu, Lody waniliowe z owocami, Lody serwowane przy stoliku na sposób molekularny, Czekolada w trzech smakach z malinami, Tiul czekoladowy z musem waniliowym i koglem moglem, Gruszka karmelizowana z sosem waniliowym zamknięta w słoiczku, Sorbety w kilku smakach.
Catering, BBC, szkolenia i inne dodatkowe usługi…
Firma poza przygotowywaniem cateringu poprzez szefa kuchni zakochała się w BBQ. Posiada na wyposażeniu największego na chwilę obecną grilla samojezdnego zbudowanego w oparciu o projekt z USA. Może obsłużyć od 10 do 5 000 osób na jednej imprezie.Restauracja oferuje szkolenia z zakresu wdrażania karty menu, opracowywanie jej dla każdego rodzaju gastronomii, otwieranie obiektów. Szkolenia kuchnia polska, europejska, molekularna.Szef kuchni poprzez swoją długoletnią działalność w OSSKiC posiada rozległe kontakty i może służyć pomocą w nawiązywaniu kontaktów w ramach szkoleń nietypowych m.in. sushi, rzeźby lodowe.Restauracja może wykonać dla Państwa wszelkie, nawet nietypowe zlecenia, uroczystości, bankiety, uroczystości plenerowe z wykorzystaniem ogrodu około 500 m2, z oprawą kulinarną i muzyczną.W zakres działań wchodzą również uroczystości weselne, ale niestety w wersji jednego stołu do 60 osób, w stołach osobnych do 90.
jovi
sambolera
maciekpro
Gość
reszta bez problemu