Drżące i rwące bóle stawów, kręgosłupa i mięśni? Ograniczona zdolność ruchowa stawów? Opuchlizny? Jednym słowem- reumatyzm. Schorzenie, które dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Oprócz skłonności dziedzicznych za główne czynniki wywołujące reumatyzm uważa się infekcje bakteryjne, stres oraz oddziaływania chemiczne i fizyczne. Najczęściej występujące odmiany tej choroby to: zapalenie stawu, zmiany zwyrodnieniowe, reumatyzm tkanek miękkich, zmiany przeciążeniowe stawów kręgosłupa i przewlekłe zapalenie stawów, gościec, osteoporoza, choroba Bechterowa. Jak walczyć z chorobą? Niewątpliwie odpowiednio dobrana dieta może przynieść ulgę wszystkim dotkniętym tą chorobą, choć niestety nie zastąpi leczenia farmakologicznego. Podstawowe wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania, cenne rady dla reumatyków odnajdziemy w publikacji Wydawnictwa Lekarskiego PZWL „ Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” autorstwa Sven- David Mueller i Christiane Pfeuffer . Książka podzielona na część informacyjną zawiera przydatne informacje na temat tego schorzenia, jego rodzajów, przyczyn i objaw. Druga prezentuje menu skomponowane z myślą o osobach chorych na reumatyzm- przepisy na urozmaicone śniadania, pożywne obiady, lekkie kolacje oraz słodkie przekąski i desery. Jak się okazuje terapia żywieniowa może pomagać tylko w chorobach reumatycznych na tle zapalnym. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego zawierających duże ilości tłuszczów znajdują się składniki powodujące zapalenie stawów. Do takich należy kwas arachidonowy. Istnieje ścisły związek między odżywianiem a jego zwiększonym stężeniem w organizmie. Jak najmniej kwasu arachidonowego w potrawach, by ograniczyć stany zapalne- to główna zasada diety reumatyka. Jak wygląda to w praktyce? Należy jeść mało mięsa i jego przetworów, szczególnie podrobów, przyrządzać posiłki bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ( ryby), wybierać pokarmy roślinne, spożywać dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, używać jedynie tłuszczów roślinnych, zawierających witaminę E, do smażenia stosować olej sojowy i rzepakowy, do smarowania margarynę wyprodukowaną z tych olejów ponadto codziennie jeść chude przetwory mleczne bogate w wapń, który przeciwdziała osteoporozie. „ Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” daje również 20 cennych wskazówek, które pomagają wybrać właściwe dania, nie pozbawiając przy tym przyjemności jedzenia. Autorzy zalecają menu dostosowane do potrzeb i wymagań żywieniowych osób dotkniętych reumatyzmem. Na dobry początek dnia proponują pożywne, urozmaicone śniadania złożone z pełnoziarnistych produktów, owoców, orzechów i przetworów z chudego mleka. Do takich należy m.in.: muesli ze świeżymi ziarnami, twaróg ziołowo-paprykowy czy ziemniaczana pasta idealna do chleba. Tłuste, mięsne posiłki należy zastąpić smacznymi daniami z ryb czy wyśmienitymi zupami, daniami jednogarnkowymi lub zapiekankami. Zupa kremowa z cebuli i czosnku, danie jednogarnkowe z owoców roślin strączkowych, spaghetti z bazylią, ryż z papryką, rolada rybna „Sylt” czy włoska zapiekanka z warzyw to idealne propozycje na smaczny i zdrowy obiad. Na lekkie kolacje świetnie nadają się samodzielnie przygotowane, bogate w składniki pobudzające witalność, potrawy do smarowania pieczywa i pasty. Poczucie sytości zapewniają nam pełnoziarniste pieczywo i chrupiące sałaty. Na wieczorny posiłek polecane są m.in. : pasta z marchewką i chrzanem, pasta z papryką i zielonymi ziarnami pszenicy, potrawa serowa po grecku czy sałata rukola z gorącym sosem. Na małe słodkie co nieco nadają się ryż na gęsto z pomarańczą, krem truskawkowy, jogurt z gruszkami i migdałami czy suflet z ryżu z wiśniami. „Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” to ponad 50 przepisów, opatrzonych barwnymi ilustracjami, opracowanych specjalnie dla chorych na reumatyzm. Książka jest przeznaczona dla wszystkich dotkniętych tym schorzeniem, ale także ich rodzin.
„Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie”- Sven-David Mueller, Christiane Pfeuffer
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
„Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie”- Sven-David Mueller, Christiane Pfeuffer
Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Gość
Ja jednak polecam i wskazuję na tzw. ___:
ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.
Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu.
Skuteczne i warto !!
Zobacz też;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Gość
BH.240.
MOTTO: Ryż, to KONIECZNOŚĆ !!
WIKIPEDIA.
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu; czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna, wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.
IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, a więc wyjątkowo NISKO, max. po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Są to tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.
WSKAZANIA te można i trzeba ZWERYFIKOWAĆ, również UWIARYGODNIĆ, w trosce o własne zdrowie i Ew. wyniki sportowe.
Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
Wobec tego ryż powinien być jako produkt żywieniowy; ZALECANY lub DOZWOLONY.
Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
PUENTA.
RYŻ biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!
NIEPRAWDY biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, piszą oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma; jednak PROKURATURA zna IP komputerów. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym NAUKOWYM REŻIMOM czyli lekko, łatwo omawiają PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!
Zobacz też; CHLEB typu KR-IRL, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Gość
MM.2.
MOTTO: TRAGIFARSA dla otyłych, i NIELOGICZNIE myślących !! *
PODAWANIE TZW. INDEKSU GLIKEMICZNEGO W STOSUNKU DO OK. 30% PRODUKTÓW, TO ZWYCZAJNE BŁĘDY MERYTORYCZNE:
Nieprawdy biologiczne, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków.
TEN OSZUKAŃCZY PROCEDER JEST KPINĄ Z INTELIGENCJI WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA !!
Wobec POLAKÓW są to w NAJwyższym stopniu NIEuczciwi, NIKczemni propagatorzy KŁAMSTW, którzy będą postawieni przed SĄDEM.
CI PROPAGATORZY TZW. IG, KŁAMIĄ:
Najzwyczajniej przyczyniając się do wzrostu zachorowań na CUKRZYCĘ TYPU 2, również szerzenia się PLAGI OTYŁOŚCI, a nie wykonywali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.
DOPIERO ZAZNAJOMIENIE SIĘ Z TABELAMI IŻ:
Produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. Indeks Żywieniowy tj. IŻ produktu, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.
TZW. INDEKS GLIKEMICZNY, KTÓRYM TO POLACY SĄ OKŁAMYWANI:
Przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce, pt. _______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. *
Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.
WAŻNE:
Naukowcy z IRL KRAKÓW, powinni przy każdej książce w całym Internecie (opinie, recenzje), w każdej księgarni w której są książki o IG wpisać komentarz pokazujący prawdy biologiczne, które zbadali, ale również powinni opisać przy każdej książce z IG, dlaczego Polacy tyją i zaczynają mieć cukrzycę, a powodem jest dostosowanie jadłospisu do tabel z tzw. Indeksem Glikemicznym, pełnych błędów merytorycznych i NIEPRAWD biologicznych.
WG TEGO IG, TO PO CZEKOLADZIE 70% CACAO:
Się CHUDNIE, a nadmiar tłuszczu z żółtego sera i szynki wieprzowej organizm człowieka WYDALA zgodnie z tą bzdurną i nieprawdziwą teorią. Produkty o niskim IG (w tabelach masa błędów) z tłuszczem można spożywać bez ograniczeń. Pytanie zasadnicze: błazenada czy celowe i świadome OSZUSTWO ?! Ludzie którzy opracowali tabele IG nie mieli w ręku glukometru i nie czytali książek biologicznych ze szkoły podstawowej (biologia z 4 klasy).
PRZEKAZ JAKO OSZUKAŃCZY PROCEDER:
O tzw. indeksie glikemicznym nadaje się, aby zgłosić sprawę do Prokuratury i to natychmiast, a nie żeby Polacy tracili zdrowie. Musimy mieć świadomość Kto do nas o tym IG pisze; to ANONIMOWI oszczercy kryjący się za swoją PODŁOŚCIĄ.
KAŻDY ZATEM, TAK JAK NASZA WYBITNA ARTYSTKA PANI URSZULA DUDZIAK:
W telewizji TVN poinformowała, powinien się zaznajomić z tabelami tzw. Indeksu Żywieniowego, tj. IŻ produktu; oraz upiec sobie CHLEB typu KR-IRL, o którym Ona mówiła: OBYWATEL ŚWIATA, co oczywiste przecież.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, marketing, obłuda i biznes.
ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/