Reumatyzm - dieta i żywienie

  • 3

Odpowiednia dieta jest, obok leczenia farmakologicznego, chirurgicznego i fizykalnego, ważnym elementem terapii schorzeń reumatycznych.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Reumatyzm - dieta i żywienie
Drżące i rwące bóle stawów, kręgosłupa i mięśni? Ograniczona zdolność ruchowa stawów? Opuchlizny? Jednym słowem- reumatyzm. Schorzenie, które dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Oprócz skłonności dziedzicznych za główne czynniki wywołujące reumatyzm uważa się infekcje bakteryjne, stres oraz oddziaływania chemiczne i fizyczne. Najczęściej występujące odmiany tej choroby to: zapalenie stawu, zmiany zwyrodnieniowe, reumatyzm tkanek miękkich, zmiany przeciążeniowe stawów kręgosłupa i przewlekłe zapalenie stawów, gościec, osteoporoza, choroba Bechterowa. Jak walczyć z chorobą? Niewątpliwie odpowiednio dobrana dieta może przynieść ulgę wszystkim dotkniętym tą chorobą, choć niestety nie zastąpi leczenia farmakologicznego. Podstawowe wskazówki dotyczące prawidłowego odżywiania, cenne rady dla reumatyków odnajdziemy w publikacji Wydawnictwa Lekarskiego PZWL  „ Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” autorstwa Sven- David Mueller i Christiane Pfeuffer .  Książka podzielona na część informacyjną zawiera  przydatne informacje na temat tego schorzenia, jego rodzajów, przyczyn i objaw. Druga prezentuje menu skomponowane z myślą o osobach chorych na reumatyzm- przepisy na urozmaicone śniadania, pożywne obiady, lekkie kolacje oraz słodkie przekąski i desery. Jak się okazuje terapia żywieniowa może pomagać tylko w chorobach reumatycznych na tle zapalnym. W pokarmach pochodzenia zwierzęcego zawierających duże ilości tłuszczów znajdują się składniki powodujące zapalenie stawów. Do takich należy kwas arachidonowy. Istnieje ścisły związek między odżywianiem a jego zwiększonym stężeniem w organizmie. Jak najmniej kwasu arachidonowego w potrawach, by ograniczyć stany zapalne- to główna zasada diety reumatyka. Jak wygląda to w praktyce? Należy jeść mało mięsa i jego przetworów, szczególnie podrobów, przyrządzać posiłki bogate w kwasy tłuszczowe omega-3  ( ryby), wybierać pokarmy roślinne, spożywać dużo produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, używać jedynie tłuszczów roślinnych, zawierających witaminę E, do smażenia stosować olej sojowy i rzepakowy, do smarowania margarynę wyprodukowaną z tych olejów ponadto codziennie jeść chude przetwory mleczne bogate w wapń, który przeciwdziała osteoporozie. „ Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” daje również 20 cennych wskazówek, które pomagają wybrać właściwe dania, nie pozbawiając przy tym przyjemności jedzenia.  Autorzy zalecają  menu dostosowane do potrzeb i wymagań żywieniowych osób dotkniętych reumatyzmem. Na dobry początek dnia proponują pożywne, urozmaicone śniadania złożone z pełnoziarnistych produktów, owoców, orzechów i przetworów z chudego mleka. Do takich należy m.in.: muesli ze świeżymi ziarnami, twaróg ziołowo-paprykowy czy ziemniaczana pasta idealna do chleba. Tłuste, mięsne posiłki należy zastąpić smacznymi daniami z ryb czy wyśmienitymi zupami, daniami jednogarnkowymi lub zapiekankami. Zupa kremowa z cebuli i czosnku, danie jednogarnkowe z owoców roślin strączkowych, spaghetti z bazylią, ryż z papryką, rolada rybna „Sylt” czy włoska zapiekanka z warzyw to idealne propozycje na smaczny i zdrowy obiad. Na lekkie kolacje świetnie nadają się samodzielnie przygotowane, bogate w składniki pobudzające witalność, potrawy do smarowania pieczywa i pasty.  Poczucie sytości zapewniają nam pełnoziarniste pieczywo i chrupiące sałaty. Na wieczorny posiłek  polecane są m.in. : pasta z marchewką i chrzanem, pasta z papryką i zielonymi ziarnami pszenicy, potrawa serowa po grecku czy sałata rukola z gorącym sosem.  Na małe słodkie co nieco nadają się ryż na gęsto z pomarańczą, krem truskawkowy, jogurt z gruszkami i migdałami czy suflet z ryżu z wiśniami. „Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie” to ponad 50 przepisów, opatrzonych barwnymi ilustracjami,  opracowanych specjalnie dla chorych na reumatyzm. Książka jest przeznaczona dla wszystkich dotkniętych tym schorzeniem, ale także ich rodzin.

„Właściwe i smaczne żywienie w reumatyzmie”- Sven-David Mueller, Christiane Pfeuffer
Wydawnictwo Lekarskie PZWL