Robert Sowa poleca: Nadziewane klopsiki

Zobacz przepis na klopsiki nadziewane serem feta z pomidorową salsą autorstwa szefa kuchni Roberta Sowy.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Robert Sowa poleca: Nadziewane klopsiki
Przyrządzone z doskonałego szlachetnego mięsa, kryją w sobie rozpływający się w ustach ser o bogatym, słonawym smaku, zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Przepis na 8 klopsików:
- 30 dag udźca cielęcego
- 30 dag schabu karkowego
- 10 dag sera feta
- jajko
- łyżka tartej bułki czosnkowej
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól czosnkowa
- mielony pieprz czarny
- 3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem
- łyżka natki pietruszki
- 20 dag pomidorów (mogą być z puszki)
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżka pestek słonecznika
- oliwa do smażenia


Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska

Sposób przygotowania klopsików:
1. Wyrabianie masy na klopsiki
Mięso umyj, pokrój na kawałki, zmiel. Dodaj jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa, natkę oraz uprzednio zeszkloną i ostudzoną dymkę. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę.


Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska

2. Przygotowanie klopsików
Mięso podziel na 8 porcji i uformuj
z nich małe placki. Ułóż na nich pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawiń, formując klopsiki. Podsmaż na złoto na oliwie, a następnie piecz ok. 15 minut w temperaturze 150 st.


Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska

3. Przygotowanie salsy do klopsików
Z pomidorów usuń skórkę, następnie zmiksuj je i dodaj 2 dymki wraz ze szczypiorem oraz lekko uprażone pestki słonecznika. Dopraw do smaku bazylią, solą i pieprzem. Podawaj w miseczce do klopsików.


Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska

Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.


Tekst: Robert Grotkowski/ Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska