Rodzaje kiełków
Kiełki brokuła – chronią przed nowotworami, gdyż zawierają do 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Zawarte w kiełkach substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się m.in. do powstawania wrzodów w żołądku. Mają 30 kcal w 100g.
Kiełki fasoli mung – porcja świeżych kiełków pokrywa w ¾ zapotrzebowanie na witaminę C oraz w znacznej ilości witaminy B2, B6, biotynę oraz kwasu foliowego, który wskazany jest dla kobiet chcących zajść w ciąży, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u ich przyszłych dzieci. Korzystnie wpływają na obniżenie „złego” cholesterolu. Mają 85 kcal w 100g.
Kiełki kapusty – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w tym witaminy C, wspomagają pracę układu odpornościowego oraz nerwowego. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje, które chronią organizm człowieka przed różnymi nowotworami.
Kiełki lucerny – są bogate w żelazo i łatwo przyswajalne białko. Dzięki zawartej witaminie B12, która występuje również w mięsie, zapobiegają występowaniu niedokrwistości. Kiełki te zawierają substancję- kanwaninę, która zapobiegającą nowotworom takim jak rak trzustki, okrężnicy oraz leukemii. Wspomagają system odpornościowy oraz dzięki zawartej w nich lecytynie poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Mają 50 kcal w 100g.
Kiełki rzodkiewki – wyhodowane kiełki rzodkiewki mają maleńkie sieci korzonków, których nie należy mylić z pleśnią. Są bogate w witaminę C, oraz mają szereg innych korzystnych działań m.in. działają wykrztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Zawarta w nich siarka korzystnie wpływa na skórę, paznokcie oraz włosy. Mają 52 kcal w 100 g.
Kiełki rzeżuchy – najczęściej wysiewane są przed Świętami Wielkanocnymi, jednak możemy je wysiewać cały rok. Substancje, które zawarte są w tych kiełkach przyczyniają się do poprawy wyglądu włosów, cery, paznokci oraz pobudzają przemianę materii i działają krwiotwórczo.
Kiełki soczewicy – podobnie jak kiełki fasoli mung, zawierają duże ilości kwasu foliowego. Dodatkowo są źródłem witaminy C, która działa przeciwwirusowo oraz antynowotworowo. Korzystnie wpływają na zęby i cerę. A osobom chorującym na cukrzycę i miażdżycę są wręcz zalecane. Mają 157 kcal w 100g.
Kiełki słonecznika – są soczyście zielone, idealnie nadają się na przekąskę. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz żelaza, dlatego powinni włączyć do codziennego żywienia wegetarianie. Pozytywnie wpływają na przemianę materii m.in. węglowodanów oraz tłuszczu. Z nasion słonecznika można uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych – białe kiełki o lekkich różowych pędach. Z czarnymi łupinami – wyrosną długie, zielone pędy. Mają 120 kcal w 100 g.
Kiełki soi – Zawierają dużo witaminy C i B1 oraz żelaza. Są źródłem fitoestrogenów, dlatego w szczególności polecane są kobietom w okresie menopauzalnym. Regularne ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Mają 140 kcal w 100g.
Kiełki brokuła – chronią przed nowotworami, gdyż zawierają do 30 razy więcej przeciwutleniaczy niż dojrzałe brokuły. Zawarte w kiełkach substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się m.in. do powstawania wrzodów w żołądku. Mają 30 kcal w 100g.
Kiełki fasoli mung – porcja świeżych kiełków pokrywa w ¾ zapotrzebowanie na witaminę C oraz w znacznej ilości witaminy B2, B6, biotynę oraz kwasu foliowego, który wskazany jest dla kobiet chcących zajść w ciąży, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u ich przyszłych dzieci. Korzystnie wpływają na obniżenie „złego” cholesterolu. Mają 85 kcal w 100g.
Kiełki kapusty – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów w tym witaminy C, wspomagają pracę układu odpornościowego oraz nerwowego. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje, które chronią organizm człowieka przed różnymi nowotworami.
Kiełki lucerny – są bogate w żelazo i łatwo przyswajalne białko. Dzięki zawartej witaminie B12, która występuje również w mięsie, zapobiegają występowaniu niedokrwistości. Kiełki te zawierają substancję- kanwaninę, która zapobiegającą nowotworom takim jak rak trzustki, okrężnicy oraz leukemii. Wspomagają system odpornościowy oraz dzięki zawartej w nich lecytynie poprawiają naszą pamięć i koncentrację. Mają 50 kcal w 100g.
Kiełki rzodkiewki – wyhodowane kiełki rzodkiewki mają maleńkie sieci korzonków, których nie należy mylić z pleśnią. Są bogate w witaminę C, oraz mają szereg innych korzystnych działań m.in. działają wykrztuśnie, oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Zawarta w nich siarka korzystnie wpływa na skórę, paznokcie oraz włosy. Mają 52 kcal w 100 g.
Kiełki rzeżuchy – najczęściej wysiewane są przed Świętami Wielkanocnymi, jednak możemy je wysiewać cały rok. Substancje, które zawarte są w tych kiełkach przyczyniają się do poprawy wyglądu włosów, cery, paznokci oraz pobudzają przemianę materii i działają krwiotwórczo.
Kiełki soczewicy – podobnie jak kiełki fasoli mung, zawierają duże ilości kwasu foliowego. Dodatkowo są źródłem witaminy C, która działa przeciwwirusowo oraz antynowotworowo. Korzystnie wpływają na zęby i cerę. A osobom chorującym na cukrzycę i miażdżycę są wręcz zalecane. Mają 157 kcal w 100g.
Kiełki słonecznika – są soczyście zielone, idealnie nadają się na przekąskę. Zawierają dużo fosforu, wapnia oraz żelaza, dlatego powinni włączyć do codziennego żywienia wegetarianie. Pozytywnie wpływają na przemianę materii m.in. węglowodanów oraz tłuszczu. Z nasion słonecznika można uzyskać dwa rodzaje kiełków. Z łuskanych – białe kiełki o lekkich różowych pędach. Z czarnymi łupinami – wyrosną długie, zielone pędy. Mają 120 kcal w 100 g.
Kiełki soi – Zawierają dużo witaminy C i B1 oraz żelaza. Są źródłem fitoestrogenów, dlatego w szczególności polecane są kobietom w okresie menopauzalnym. Regularne ich spożywanie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Mają 140 kcal w 100g.