Cappuccino to napój pochodzący z Włoch. Przygotowuje się go tradycyjnie na bazie 25 ml espresso z dodatkiem spienionego mleka, sypkiej czekolady, kakao lub cynamonu. Do mrożonego cappuccino można dodać gałkę lodów.
Właściwości kawy
Kawa pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka i wspomaga koncentrację. Po jednej filiżance napoju mózg szybciej i łatwiej przyswaja informacje. Dodatkowo kofeina uaktywnia neuroprzekaźniki odpowiedzialne za produkcję hormonów szczęścia.
Jak zrobić mrożone cappuccino?
Aby przygotować mrożone cappuccino potrzebne są: jedna lub dwie porcje espresso, kilka kulek lodów śmietankowych, parę łyżek czekolady rozpuszczalnej i bita śmietanę. Wierzch pucharku z cappuccino warto posypać na koniec wiórkami kokosowymi.
Do czego podawać mrożone cappuccino?
Mrożone cappuccino jest idealnym dodatkiem do tortów i słodkich ciast. Może być podawane również do owocowych gofrów i rurek z bitą śmietaną.
Właściwości kawy
Kawa pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka i wspomaga koncentrację. Po jednej filiżance napoju mózg szybciej i łatwiej przyswaja informacje. Dodatkowo kofeina uaktywnia neuroprzekaźniki odpowiedzialne za produkcję hormonów szczęścia.
Jak zrobić mrożone cappuccino?
Aby przygotować mrożone cappuccino potrzebne są: jedna lub dwie porcje espresso, kilka kulek lodów śmietankowych, parę łyżek czekolady rozpuszczalnej i bita śmietanę. Wierzch pucharku z cappuccino warto posypać na koniec wiórkami kokosowymi.
- Cappuccino zalej szklanką gorącej wody i zaczekaj, aż wystygnie.
- Do cappuccino dodaj lody i czekoladę rozpuszczalną.
- Całość dokładnie zmiksuj.
- Przelej do pucharków, a wierzch mrożonego cappuccino udekoruj bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.
Do czego podawać mrożone cappuccino?
Mrożone cappuccino jest idealnym dodatkiem do tortów i słodkich ciast. Może być podawane również do owocowych gofrów i rurek z bitą śmietaną.