Jak zrobić mrożone cappuccino?

Mrożone cappuccino przygotowywane jest na bazie lodów śmietankowych i czekolady rozpuszczalnej. Wyśmienicie smakuje posypane kakao lub wiórkami kokosowymi.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić mrożone cappuccino?
fot. Fotolia
Cappuccino to napój pochodzący z Włoch. Przygotowuje się go tradycyjnie na bazie 25 ml espresso z dodatkiem spienionego mleka, sypkiej czekolady, kakao lub cynamonu. Do mrożonego cappuccino można dodać gałkę lodów.

Właściwości kawy

Kawa pozytywnie wpływa na układ nerwowy człowieka i wspomaga koncentrację. Po jednej filiżance napoju mózg szybciej i łatwiej przyswaja informacje. Dodatkowo kofeina uaktywnia neuroprzekaźniki odpowiedzialne za produkcję hormonów szczęścia.

Jak zrobić mrożone cappuccino?

Aby przygotować mrożone cappuccino potrzebne są: jedna lub dwie porcje espresso, kilka kulek lodów śmietankowych, parę łyżek czekolady rozpuszczalnej i bita śmietanę. Wierzch pucharku z cappuccino warto posypać na koniec wiórkami kokosowymi.
  • Cappuccino zalej szklanką gorącej wody i zaczekaj, aż wystygnie.
  • Do cappuccino dodaj lody i czekoladę rozpuszczalną.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Przelej do pucharków, a wierzch mrożonego cappuccino udekoruj bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi.

Do czego podawać mrożone cappuccino?

Mrożone cappuccino jest idealnym dodatkiem do tortów i słodkich ciast. Może być podawane również do owocowych gofrów i rurek z bitą śmietaną.