W czasie odmrażania mięso wydziela sok bogaty w cenne rozpuszczalne białka, substancje wyciągowe, witaminy oraz makro i mikroelementy. Jeśli to kogoś interesuje niech przyjrzy się poniższej tabelce. Badanie dotyczyło mięsa wołowego, odmrażanego po wyjęciu z lodówki ( w temp. pokojowej ) przez 14-15 godzin. I oto, co ten produkt stracił: wit. B1 ---> tiaminy12% wit. B2 ---> ryboflawiny 10,3% wit. B3 ---> niacyny14,5% wit. B6 ---> pirydoksyny 9,4% kwasu pantotenowego33,3% kwasu foliowego8,1%
Gdyby zamrożone mięso wkładało się natychmiast do wrzątku, aby je ugotować, albo - zawinięte w alufolię - do gorącego piekarnika, aby je upiec, albo na patelnię, aby je usmażyć to starty byłyby o wiele mniejsze lub w ogóle by ich nie było.
Gdyby zamrożone mięso wkładało się natychmiast do wrzątku, aby je ugotować, albo - zawinięte w alufolię - do gorącego piekarnika, aby je upiec, albo na patelnię, aby je usmażyć to starty byłyby o wiele mniejsze lub w ogóle by ich nie było.