Rozmaryn - z czym to się je?

  • 1

Niezwykle aromatyczny, o wspaniałym, intensywnym zapachu doskonale podkreśla smak potraw. Nie każdy wie, że jego dobroczynne działanie wykorzystywane jest nie tylko w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Rozmaryn - z czym to się je?
fot. Fotolia

W kulinariach możemy wykorzystywać jego kwiaty oraz liście, przez co może być używany zarówno do dekoracji potraw jak i doprawiania.

Jest to wspaniała przyprawa do mięs wieprzowych, cielęcych, drobiowych oraz dziczyzny. Nadaje doskonały smak i aromat daniom przygotowywanym z jajek, a także pieczonym ziemniakom.

Rozmaryn doskonale współgra z pomidorami, serem czy grochem. Można go także dodawać do marynat czy sosów śmietanowych, przez co zyskują lepszy smak i aromat. Możemy go również zamrażać, musimy jednak pamiętać, że będzie wtedy intensywniejszy w smaku niż „w wersji” świeżej.

Kulinarne właściwości tego ziela to jedno, ale czy wiedzieliście, że umieszczając je w plastikowym pojemniku w szafie, między ubraniami lub książkami, skutecznie odstraszycie mole?

Rozmaryn jest również składnikiem mieszanek ziół. Olejek z rozmarynu nadaje bardzo przyjemny zapach kremom, mydłom, perfumom oraz balsamom.

Ta zielona przyprawa świetnie wpływa na trawienie, gdyż łagodzi wzdęcia oraz reguluje pracę jelit. Rozmaryn działa rozgrzewająco, a więc możemy go stosować na przeziębienia. To wspaniały środek odżywczy dla mózgu i serca. Zapobiega bólom głowy, podnosi ciśnienie oraz pobudza krążenie.

Rozmaryn ma działanie wzmacniające, dlatego osoby wyczerpane po ciężkim dniu, czy osłabione mogą pić napar z tego zioła, aby wzmocnić organizm i podwyższyć jego sprawność (1 łyżeczka suszonych liści rozmarynu na niecałą szklankę wrzącej wody - parzyć pod przykryciem 20 min, pić 3 razy dziennie przez 6-7 dni).