5 najważniejszych zasad grillowania

Pięć najważniejszych zasad grillowania - zostań mistrzem rusztu!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
5 najważniejszych zasad grillowania
1. Bardzo ważne jest przygotowanie produktu. Jeśli mięso poleży w marynacie, nawet i 12 godzin, to potem będzie i smaczniejsze, i będzie wymagało krótszego podpiekania. Udowodniono ponadto, że marynata znacznie obniża wchłanianie ewentualnych toksyn, jakie mogą powstawać w tym procesie.

2. Grillować należy na węglu drzewnym lub drewnie z drzew liściastych, gdyż iglaste zawierają dużo żywicy, która, spalając się, wydziela niekorzystne dla zdrowia związki. I raczej bez rozpałki, a jeśli, to nie stosować jej już po ułożeniu produktów.

3. Nie powinno się grillować mięs peklowanych czy konserwowanych saletrą, gdyż ta w wysokiej temperaturze rozkłada się do toksycznych związków, nitrozamin.

4. Mięsa należy układać na specjalnych tackach z rowkami, do których może spływać wytapiający się tłuszcz. Jeśli położymy je bez takiego zabezpieczenia, dym z tłuszczu będzie przenikał do mięsa. To bardzo niezdrowe, bo dym ten zawiera bardzo szkodliwe wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, nadtlenki lipidowe i wolne rodniki.

5. Warto zaopatrzyć się w termometr z nakłuwaczem, dzięki któremu łatwo można się przekonać, czy mięso nadaje się już do spożycia. Nie można go grillować ani za krótko, ani za długo. Zawsze lepiej przygotować mniejsze kawałki.