Jajka zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem wartościowego białka i soli mineralnych: cynku, fosforu, potasu, siarki i żelaza.
Przystawki na zimno i przystawki na gorąco z użyciem jajek
Jajka są elementem przystawek podawanych na zimno i na gorąco. Są one najczęściej szybkie i łatwe w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Na stołach pojawiają się tymbaliki, czyli galarety z mięsem, groszkiem i marchewką albo zawijane roladki (szynka) z jajkiem i sosem chrzanowym lub koperkowym. Jajka są również składnikiem wielu sałatek, w tym klasycznej jarzynowej.
Mogą być też zapiekane z warzywami (cukinia, papryka, pomidor), szynką, serami (m.in. mozzarella, parmezan) i ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie) w niewielkich ceramicznych żaroodpornych miseczkach lub w papilotach. Jajka są wtedy roztrzepywane i łączone z wybranymi składnikami oraz niekiedy musztardą, jogurtem albo śmietaną i pieczone w piekarniku.
Jak przygotować jajka faszerowane
Aby zrobić pyszne jajka wystarczy:
Przystawki na zimno i przystawki na gorąco z użyciem jajek
Jajka są elementem przystawek podawanych na zimno i na gorąco. Są one najczęściej szybkie i łatwe w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Na stołach pojawiają się tymbaliki, czyli galarety z mięsem, groszkiem i marchewką albo zawijane roladki (szynka) z jajkiem i sosem chrzanowym lub koperkowym. Jajka są również składnikiem wielu sałatek, w tym klasycznej jarzynowej.
Mogą być też zapiekane z warzywami (cukinia, papryka, pomidor), szynką, serami (m.in. mozzarella, parmezan) i ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie) w niewielkich ceramicznych żaroodpornych miseczkach lub w papilotach. Jajka są wtedy roztrzepywane i łączone z wybranymi składnikami oraz niekiedy musztardą, jogurtem albo śmietaną i pieczone w piekarniku.
Jak przygotować jajka faszerowane
Aby zrobić pyszne jajka wystarczy:
- ugotować jaja, obrać, ostudzić, przekroić na połówki, wyjąć żółtko,
- ułożyć połówki jajek na talerzu,
- przygotować farsz, układać około łyżki w miejscu żółtka,
- udekorować, np. szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, sałatą, rzodkiewką, groszkiem.
- jajka faszerowane łososiem,
- jajka faszerowane tuńczykiem,
- jajka faszerowane pieczarkami,