Jajka jako przystawka

Jajka są często podawane jako przystawki na imprezę (np. jajka zapiekane, muffinki z warzywami i szynką) czy zimne przekąski (np. faszerowane jajka, tymbaliki, roladki, składnik sałatek). Jest to też motyw przewodni, jaki charakteryzuje potrawy wielkanocne.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jajka jako przystawka
fot. Fotolia
Jajka zawierają witaminę A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. Są również źródłem wartościowego białka i soli mineralnych: cynku, fosforu, potasu, siarki i żelaza.

Przystawki na zimno i przystawki na gorąco z użyciem jajek

Jajka są elementem przystawek podawanych na zimno i na gorąco. Są one najczęściej szybkie i łatwe w przygotowaniu, sycące  i zdrowe. Na stołach pojawiają się tymbaliki, czyli galarety z mięsem, groszkiem i marchewką albo zawijane roladki (szynka) z jajkiem i sosem chrzanowym lub koperkowym. Jajka są również składnikiem wielu sałatek, w tym klasycznej jarzynowej.
Mogą być też zapiekane z warzywami (cukinia, papryka, pomidor), szynką, serami (m.in. mozzarella, parmezan) i ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie) w niewielkich ceramicznych żaroodpornych miseczkach lub w papilotach. Jajka są wtedy roztrzepywane i łączone z wybranymi składnikami oraz niekiedy musztardą, jogurtem albo śmietaną i pieczone w piekarniku.

Jak przygotować jajka faszerowane

Aby zrobić pyszne jajka wystarczy:
  • ugotować jaja, obrać, ostudzić, przekroić na połówki, wyjąć żółtko,
  • ułożyć połówki jajek na talerzu,
  • przygotować farsz, układać około łyżki w miejscu żółtka,
  • udekorować, np. szczypiorkiem, koperkiem, natką pietruszki, sałatą, rzodkiewką, groszkiem.
Farsz do jajek może powstać z wielu składników. Najczęściej na stołach pojawiają się tradycyjne potrawy takie jak:
  • jajka faszerowane łososiem,
  • jajka faszerowane tuńczykiem,
  • jajka faszerowane pieczarkami,
Równie dobre mogą być farsze z awokado, szynką, żółtym serem, pomidorami, mozzarellą, kawiorem czy szpinakiem.