mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba w cieście drożdżowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To nic innego jak pyszne, chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo-serowym z filetem rybnym:)

Ryba w cieście drożdżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba w cieście drożdżowym

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście drożdżowym
Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku, dodaję ciepłe (ale nie gorące!), stopione masło i resztę składników, mieszam i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowuję farsz: Pieczarki myję, kroję w plasterki, duszę na łyżce masła, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno i podsmażam na reszcie masła na osobnej patelni lub w rondlu. Uduszone pieczarki łączę z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki. Filet z ryby myję, nacieram z obydwu stron solą, pieprzem białym, przyprawą do ryb i ziołami. Odstawiam. Wyrośnięte ciasto dzielę na pół. Jedną część wałkuję od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na koło o średnicy ok. 30-35 cm, wycinam kształt ryby. Nakładam farsz pieczarkowo-cebulowy, na to całe filety ryby, posypuję startym na dużych oczkach tarki serem, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Odcinam nożem niepotrzebne skrawki ciasta, formując kształt ryby (taki sam jak na spodzie). Z odkrojonych części ciasta robię płetwy rybie, oko oraz skrzela. Wokół ryby, na ogonie i na płetwach dociskam ciasto widelcem. Za pomocą nożyczek wykonuję rybie łuski. Całą rybę (powierzchnię smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem). Za pomocą szpatułki podnoszę oklapnięte łuski. Rybę wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika i piekę 15 minut, po tym czasie obniżam temperaturę do 180*C i piekę kolejne 45 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się szybko rumienić - przykrywam wierzch papierem do pieczenia.
Ryba w cieście drożdżowym
Z rozwałkowanego ciasta wyciąć kształt ryby, nałożyć pieczarki
Ryba w cieście drożdżowym
Na pieczarki położyć przyprawione filety rybne w całości
Ryba w cieście drożdżowym
Posypujemy całość startym serem żółtym i przykrywamy ciastem
Ryba w cieście drożdżowym
Robimy rybie łuski i płetwy, smarujemy roztrzepanym jajkiem