„Łososia z grilla mogłabym jeść codziennie. A w sosie cytrynowym z dodatkiem świeżych ziół? Pycha!”, mówi Jennifer Love Hewitt.
Ryba w sosie cytrynowym - składniki:
- 4 dzwonka łososia
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Ryba w sosie cytrynowym - sos:
- 200 ml słodkiej śmietanki
- cytryna
- pęczęk natki pietruszki (ew. koperek lub zioła)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Ryba w sosie cytrynowym - sposób wykonania:
1. Dzwonka łososia oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby upiecz w folii lub na grillu.
2. Przygotuj sos: śmietankę przelej do garnka. Cytrynę sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy sos się zagotuje, wymieszaj go z drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
3. Upieczone dzwonka łososia ułóż na talerzu. Polej sosem cytrynowo-ziołowym. Podawaj z ziemniakami lub purée z dyni.
Źródło: Party - Życie gwiazd
Ryba w sosie cytrynowym - składniki:
- 4 dzwonka łososia
- sól
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
Ryba w sosie cytrynowym - sos:
- 200 ml słodkiej śmietanki
- cytryna
- pęczęk natki pietruszki (ew. koperek lub zioła)
- sól
- świeżo mielony pieprz
Ryba w sosie cytrynowym - sposób wykonania:
1. Dzwonka łososia oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Ryby upiecz w folii lub na grillu.
2. Przygotuj sos: śmietankę przelej do garnka. Cytrynę sparz wrzątkiem. Otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok i dodaj do śmietanki. Wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy sos się zagotuje, wymieszaj go z drobno posiekaną natką pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
3. Upieczone dzwonka łososia ułóż na talerzu. Polej sosem cytrynowo-ziołowym. Podawaj z ziemniakami lub purée z dyni.
Źródło: Party - Życie gwiazd
Luśka
zozolek
zbysiowa
Łosoś to moja ulubiona ryba, szkoda tylko że taka droga;(
Najbardziej smakuje mi grillowany, zamarynowany wcześniej ziołami, poezja;)