Bloger Tygodnia - Bunia i "Buniabaje w kuchni"

  • 14

Rozpoczynamy nowy cykl i co tydzień w czwartek odpytujemy autorów kulinarnych blogów. Dzisiaj ikona gotujmy.pl - Bunia, czyli Babciagramolka.

         
ocena: 5/5 głosów: 9
 Bloger Tygodnia - Bunia i "Buniabaje w kuchni"

Od dzisiaj, co czwartek, w rubryce Gwiazda w Kuchni będziecie mogli przeczytać wywiady z blogerami kulinarnymi. Wiemy, że wielu z Was prowadzi bloga - będzie to więc szansa, żeby się lepiej poznać i opowiedzieć coś o sobie.

Co jakiś czas będziemy też sięgać po blogerów spoza gotujmy.pl. Jeżeli chcielibyście znaleźć się w rubryce (nie sposób pamiętać o wszystkich chociaż się staramy!) napiszcie na redakcyjną skrzynkę - redakcja.ludzie.gotujmy.pl.

Odpytywanie zaczynamy od Buni, czyli Babcigramolki - wszyscy ją znamy, lubimy i podziwiamy jej nieprzeciętne umiejętności kulinarne. Oto kilka pytań do Buni, autorki bloga Buniabaje w kuchni, który możecie odwiedzić pod adresem: kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com

Gotuję i bloguję bo...


...młodsi członkowie Rodziny stwierdzili, że spisywanie przepisów, notatek i opowiastek o przypadkach kulinarnych 6 pokoleń Rodziny w jakiś notesach w dobie internetu to obciach i rzucili mnie na głęboką wodę .

Najbardziej niedoceniony kuchenny gadżet

Maszynka do mielenia mięsa (nieważne jaka zwykła czy elektryczna). Młode pokolenie w większości kupuje mięso zmielone, a do tego potrawy z wykorzystaniem gotowanego mięsa mielonego na przykład z zup też jakoś przestały być modne.

Skąd czerpiesz kulinarne pomysły?

Oj! Trudno będzie odpowiedzieć. Czasem jest to zapamiętany wizerunek potrawy do którego potem staram się dopasować przepis. Czasem chęć sprawdzenia oryginalnego przepisu z klasyki kulinarnej. Eksperymenty z nowymi przyprawami. Zapiski Prababci i Babci. Najczęściej jednak jest to gotowanie ,,na temat" - mam gruszkę i pietruszkę i coś bym z tego zrobiła - i robię.

Określ w jednym zdaniu swój styl gotowania

Zwariowane fusion.

Wymień swoje największe kulinarne sukcesy i porażki

Sukces - zrobienie japońskich dań (Bento, Tamagoyaki, Pork Kakuni) na tyle dobrze i zgodnie z oryginałami, że przepisy zostały umieszczone na japońskiej stronie kulinarnej wśród wielu innych wybranych w 2011 roku z całego świata. Za sukces poczytuje sobie również pokazywanie kuchni angielskiej jako normalnej smacznej kuchni (odkrywanie, że to co o niej wiemy to tylko mit turysty).

A co bym mogła uznać za stoją kulinarną porażkę - chyba moje podejście do pieczenia ciast. Nie lubię tego robić i migam się jak mogę nie mam zdolności cukierniczych. Jak już muszę to upiekę i podobno jest to smaczne, ale radości mi to nie sprawia.

Twój kulinarny idol

Zdecydowanie Robert Makłowicz - odpowiada mi jego wiedza, sposób bycia, podejście do gotowania, odkrywanie historii w kuchni i kuchni w historii.

Czego nigdy nie weźmiesz do ust?

Raczej należę do tych którzy próbują wszystkiego - myślę, że miała bym opory przed kuchnią mongolską i całym okiem owcy w zupie.

Gdybym była potrawą byłabym...

Chłodnikiem litewskim (prosty, a z nutką sentymentalizmu - zwyczajny, a zadowoli każdego).

Co lubisz robić, jak już nie gotujesz?

Czytam, czytam i jeszcze raz czytam.


Ze wszystkich swoich dokonań kulinarnych, Bunia szczególnie poleca przepis na czarcie pierogi.



Składniki:

- 2 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
- 1 szklanka wrzącej wody
- szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
- 3 cienkie kaszanki średniej wielkości
- 1 cebula
- Pieprz mielony
- 10 dag boczku surowego (lub wędzonego jak kto lubi)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- majeranek
- 4 łyżki pokrojonego drobno cienkiego szczypiorku
- barwnik spożywczy czerwony
- barwnik spożywczy czarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od pokrojenia drobno obranej cebuli .Na patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki) i smażymy cebulę na złoto. Do podsmażonej dodajemy obrane z osłonek i pokrojone w plasterki kaszanki. Smażymy mieszając. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem. Przekładamy z patelni w miseczkę i zostawiamy do wystygnięcia.

Nastawiamy wodę do gotowania pierogów - solimy ją. Mąkę podzielić na 2 części i wsypać do 2 misek, lekko osolić.
Najpierw do pierwszej wlać połowę wrzątku zabarwionego mocno czerwonym barwnikiem i ostrożnie wyrabiać ciasto ( początkowo jest bardzo gorące). Jak już jest wyrobione zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło.

Tak samo zrobić z drugą porcją mąki z tym , że tym razem dodajemy czarny barwnik . Ciasto też zawijamy w folię spożywczą. Boczek pokroić bardzo drobno i wytopić na patelni na skwarki do polania pierogów - dołożyć masło.

Każdy rodzaj ciasta podzielić na 10-12 części. Rozwałkowywać i dużym kubkiem wykrawać krążki . Nakładać farsz z kaszanki ( po łyżeczce) i zlepiać pierogi (z bardzo szerokim płaskim brzegiem). Układać na omączonej tacce. Jak już zlepimy wszystkie pierogi wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów ,,czarcie grzebienie".

Pierogi gotujemy w 2 partiach - najpierw czerwone, a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową i odkładamy na szeroką patelnie na wytopione skwarki . Przykrywamy by nie ostygły. Podajemy układając kontrastowo - czarny, czerwony - polewając skwarkami i posypując szczypiorkiem.

Jest to oczywiście zabawa - te same pierogi można zrobić nie barwiąc ciasta i zlepiając je jak zwykłe pierogi- smakować będą tak samo. Tyle, że tu efekt wizualny jest bardzo ciekawy.

Inne przepisy Buni możecie zobaczyć (oprócz bloga) na jej profilu na gotujmy.pl.