Ryby walczą z fast-foodami

  • 2

Jeżeli lubisz zjeść sobie frytki czy hamburgera z popularnej restauracji, to nie zapomnij o włączeniu ryb do swojej diety.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ryby walczą z fast-foodami
Większośc badań dawno potwierdziło już, że pokarmy, które codziennie spożywamy mają bardzo duży wpływ na naszą strukturę genetyczną oraz na metabolizm każdej komórki w naszym organizmie. Zwłaszcza neurony w naszym mózgu są szczególnie podatne na szereg dostarczanych mu składników odżywczych oraz kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają m.in. pamięć, uczenie się oraz za przestrzenne funkcje poznawcze.

Szereg badań przeprowadzonych niedawno wyraźnie pokazuje, że regularne jedzenie tzw śmieciowej żyności (fastfood) wymiernie wpływa na geny, odpowiedzialne za rozwój i rozprzestrzenianie się nowotworów.. Nadmiar cukru i uwodoronionych tłuszczy w żywności zakłóca poziom insuliny w mózgu i niszczy strukturę kwasów omega-3.

Zespół naukowców z the University of Liverpool's Institute of Ageing and Chronic Disease opublikował wyniki badań, które pokazują, jak olej z ryb może zminimalizować skutki spożywania śmieciowej żywności. W ciągu ostatniej dekady naukowcy wykazali, że wysoka zawartość tłuszczu i cukru w diecie moga zakłócać proces neurogenezy(proces powstawania nowych komórek nerwowych).

Dieta bogata właśnie w tłuszcze omega-3 pomaga uniknąć tych negatywnych skutków, poprzez stymulowanie obszaru mózgu, kontrolującego proces uczenia się, pamięci oraz karmienia. Spożywanie ryb lub suplementów tych kwasów po zjedzeniu fastfoodu wspomaga normalne uwalnianie hormonu.

Dyrektor największego badania do tej pory, dr Lucy Pickavance stwierdziła że "masa ciała zależy od wielu czynników, a jednymi z najważniejszych z nich są pokarmy, które spożywamy. Nadmierne spożycie niektórych makroelementów, cukrów rafinowanych i tłuszczy nasyconcyh znajdujących się w fastfoodach, może prowadzić do zwiększenia masy ciała, zakłócenia przemiany materii, a nawet wpływać na przetwarzanie informacji w mózgu. Naukowcy byli w stanie określić, że nadmiar tłuszczów i cukrów zmienia wydzielanie najważniejszych hormonów po jedzeniu, które zwykle chronią neurony i stymulują ich wzrost. Hormony te są powstrzymywane przed dotarciem do mózgu przez zwiększenie wymiany cząsteczek zapalnych i triglicerydów(materiał zapasowy w postaci tkanki tłuszczowej).

Zespół odkrył, że tłuszcze omega-3 przywracają normalne funkcjonowanie przez zakłócanie produkcji tych cząsteczek i przywracają prawidłowy poziom hormonów. Dr Pickavance stwierdziła, że oleje rybne "chronią przed szkodliwym wpływem niektórych procesów wyzwalanych w mózgu przez diety o wysokiej zawartości tłuszczu. Oleje te działają podobnie do diet niskokalorycznych.

Tym bardziej tłuste ryby lub suplementy oleju rybnego w naszym codziennym jadłospisie są z pewnością pozytywnym krokiem naprzód dla tych, którzy chcą poprawić swój ogólny stan zdrowia." Jedzenie ryb kilka razy w tygodniu pomaga neutralizować szkodliwe skutki spożywania śmieciowej żywności chroniąc przy tym nasz mózg.