![Rzeżucha nie tylko wiosną! Rzeżucha nie tylko wiosną!](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/rzezucha-nie-tylko-wiosna-21132.jpg)
Rzeżucha zawiera ogrom cennych składników, a jednocześnie jest prosta w hodowli, dlatego warto mieć ją zawsze pod ręką i spożywać nie tylko wiosną. Rzeżucha oprócz witamin posiada także cenne dla nas pierwiastki: żelazo, wapń, siarkę oraz jod. Działają one korzystnie na włosy i paznokcie. a także skórę. Rzeżucha pomaga w leczeniu anemii, regularne jej jedzenie pozwoli nam uniknąć ziemistej cery. Lekarze polecają jedzenie rzeżuchy osobom z niedoczynnością tarczycy oraz jako środek ochronny w profilaktyce przeziębień i grypy. Warto założyć własną hodowlę tego cennego zioła w domu i cieszyć się nim przez cały rok dodając go do sałatek.