Sałatka „Wakame su”

Michał Lewandowski z http://sushiconsultants.pl/ dzieli się z nami swoim przepisem

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sałatka „Wakame su”
Składniki
Glony „wakame”, świeży ogórek, marchewka, czosnek, biały sezam (prażony), ser „tofu”, cytryna, japoński bulion wołowy, cukier, sos sojowy „kikkoman light”

Sposób wykonania
Przygotowujemy zalewę. Trzemy ząbek czosnku i wrzucamy do pojemnika. Dodajemy cukru, zimnej wody, sosu sojowego „kikkoman light” oraz bulionu wołowego. Na koniec wyciskamy troszkę soku z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy.
Glony „wakame” namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut. W między czasie kroimy ogórek i marchew w poprzeczne julienne.
Glony, ogórek i marchew mieszamy. Dodajemy do miseczki, pamiętając, aby glonów było więcej (najlepiej w stosunku 2:1). Całość polewamy zalewą i posypujemy prażonym sezamem.