Kaczka a'la Chopin według Trzópka

  • 1

Z okazji Międzynarodowego Festiwalu Muzycznego "Chopin i jego Europa" restauracja Tamka 43 przygotowała ulubione danie Fryderyka.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kaczka a'la Chopin według Trzópka
Narodowy Instytut Fryderyka Chopina już po raz ósmy organizuje Międzynarodowy Festiwal Muzyczny Chopin i jego Europa. Trwa on od 17 do 31 sierpnia.  Specjalnie z tej okazji, sąsiadująca z Instytutem restauracja Tamka 43 zaprasza na ulubione danie Fryderyka Chopina.

Mistrzowska kuchnia

Najsłynniejszy pianista swoich czasów, nazywany często „poetą fortepianu”, Fryderyk Chopin był bez wątpienia muzycznym geniuszem, obdarzonym niezwykłą intuicją i wrażliwością. A jaki był prywatnie? Podobno bardzo dbał o siebie. Zawsze modnie ubrany – w granatowym fraku ze złotymi guzikami, w perłowych spodniach i białych rękawiczkach. Perfekcjonista w każdym calu. Nic więc dziwnego, że również w kwestii jedzenia był bardzo wymagający.

Plotka głosi, że po wizytach w przydrożnych oberżach, zajazdach, a nawet paryskich restauracjach, zwykł mawiać: "Jedzenie tu jest okropne. Wszystko przesiąknięte zjełczałą oliwą lub smalcem ze starego wieprza". Chopin był podobno miłośnikiem lekkostrawnych potraw. Ze względów zdrowotnych jadał najchętniej chude duszone mięso i warzywa.

Robert Trzópek z warszawskiej restauracji Tamka 43, zainspirowany upodobaniami kulinarnymi naszego mistrza fortepianu, skomponował wyśmienite danie, które dołączyło do menu lokalu. Dzika pierś kacza z sosem Foie Gras i warzywami będzie serwowana wyłącznie w czasie trwania festiwalu – do 31 sierpnia. Specjalnie dla miłośników tradycyjnych smaków w mistrzowskim wydaniu, Robert Trzópek zdradza swój przepis na to niezwykłe danie.

Kaczka A'la Chopin

Składniki:
  • Pierś z kaczki;
  • Marchew;
  • Korzeń selera;
  • Mleko;
  • Odrobina masła.

Sposób przygotowania:

Mięso: Pierś z kaczki należy oczyścić, a następnie zavakować (opakować próżniowo) i wrzucić do kąpieli wodnej w temperaturze 58*C. Po piętnastu minutach wyjąć pierś i podsmażyć delikatnie, aż skóra zarumieni się na złoto (ok. 5 minut na wolnym ogniu). Pierś należy zdąć z ognia i odczekać około 3 minuty. Następnie pierś pokroić.

Warzywa: Marchew należy obrać, pokroić i podsmażyć na wolnym ogniu z odrobiną masła, aż zmięknie. Korzeń selera pokroić i ugotować w mleku aż zmięknie, następnie zmiksować i doprawić. Gotowe danie podawać na dużym talerzu. Ułożyć i udekorować wedle uznania.

Smacznego!