Salva Cremasco w rejestrze Chronionych Nazw

Włoski ser Salva Cremasco trafił do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Salva Cremasco w rejestrze Chronionych Nazw
Ser Salva Cremasco to ser wytwarzany w 100 % z krowiego mleka. Mleko pochodzi od krów z regionu Frisona italiana oraz Bruno alpina, zlokalizowanych w północno-wschodnich Włoszech. Krowy są karmione głównie paszą pochodzącą z upraw na terenie rodzimego gospodarstwa. 

Smak tego wyjątkowego sera jest lekko słony, a przy tym lekko gorzki. Zawiera blisko 50 % tłuszczu. Salva Cremasco dojrzewa minimum 75 dni, jego skórka czasem zyskuje porost pleśniowy, ma niewiele dziur, za to dosyć dużych.

Ser ma barwę od białej po słomkowożółtą. Jak konkretnie smakuje? Aby się o tym przekonać - najlepiej skosztować.