Ser Salva Cremasco to ser wytwarzany w 100 % z krowiego mleka. Mleko pochodzi od krów z regionu Frisona italiana oraz Bruno alpina, zlokalizowanych w północno-wschodnich Włoszech. Krowy są karmione głównie paszą pochodzącą z upraw na terenie rodzimego gospodarstwa.
Smak tego wyjątkowego sera jest lekko słony, a przy tym lekko gorzki. Zawiera blisko 50 % tłuszczu. Salva Cremasco dojrzewa minimum 75 dni, jego skórka czasem zyskuje porost pleśniowy, ma niewiele dziur, za to dosyć dużych.
Ser ma barwę od białej po słomkowożółtą. Jak konkretnie smakuje? Aby się o tym przekonać - najlepiej skosztować.
Smak tego wyjątkowego sera jest lekko słony, a przy tym lekko gorzki. Zawiera blisko 50 % tłuszczu. Salva Cremasco dojrzewa minimum 75 dni, jego skórka czasem zyskuje porost pleśniowy, ma niewiele dziur, za to dosyć dużych.
Ser ma barwę od białej po słomkowożółtą. Jak konkretnie smakuje? Aby się o tym przekonać - najlepiej skosztować.