Dzień Czekolady

Biała, gorzka, mleczna, a może z nadzieniem? 12 kwietnia to Światowy Dzień Czekolady – najsłodszego przysmaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dzień Czekolady
Czekoladę dostępna jest pod różnymi postaciami. Każdy rodzaj tego smakołyku może mieć inny skład procentowy poszczególnych składników.

Nie bez powodu mówi się, że najzdrowsza jest gorzka czekolada, bowiem to w niej jest najwięcej kakao, magnezu, który korzystnie wpływa na zdrowie.

Czekolada zawiera także m.in. potas, flawonoidy, które opóźniają procesy starzenia, jak również wapń.

Czekolada mleczna natomiast ma znacznie więcej cukru niż gorzka, który może przyczynić się do powstawania próchnicy czy też tycia. Dlatego też osobom odchudzającym się zaleca się zminimalizowanie lub wyeliminowanie czekolady z diety.

Jednak jak można oprzeć się jednemu z najpopularniejszych na świecie smakołyków, który dodatkowo poprawia humor?