Przewodnik Michelin po głównych miastach Europy (Michelin Guide for the Main Cities in Europe ) to najbardziej prestiżowy przewodnik gastronomiczny. W tym roku recenzjami objęto 44 miast w 20 krajach, a tajni inspektorzy Michelin pracowali - jedli, pili i zwiedzali cały rok, aby wyróżnić najlepsze restauracje na kontynencie.
W efekcie pierwszą gwiazdkę w historii polskiej gastronomii zdobył Wojciech Modest Amaro wraz z zespołem restauracji Atelier Amaro. Gratulujemy!
Żadna nowa ze zrecenzowanych restauracji nie zdobyła w tym roku maksymalnej 3 gwiazdek Michelin. Nawet, co jest sporym zaskoczeniem, kopenhaska Noma.
Idea przewodnik Michelina wypływa z potrzeby stworzenia dla francuskich kierowców przeglądu miejsc, w którym dobrze karmią. Pierwsza edycja ukazała się 1900 roku i obejmowała tylko Francję. Dzisiaj przewodniki Michelin oceniają miejsca na całym świecie.
W efekcie pierwszą gwiazdkę w historii polskiej gastronomii zdobył Wojciech Modest Amaro wraz z zespołem restauracji Atelier Amaro. Gratulujemy!
Żadna nowa ze zrecenzowanych restauracji nie zdobyła w tym roku maksymalnej 3 gwiazdek Michelin. Nawet, co jest sporym zaskoczeniem, kopenhaska Noma.
Idea przewodnik Michelina wypływa z potrzeby stworzenia dla francuskich kierowców przeglądu miejsc, w którym dobrze karmią. Pierwsza edycja ukazała się 1900 roku i obejmowała tylko Francję. Dzisiaj przewodniki Michelin oceniają miejsca na całym świecie.
Polpal
Z drugiej strony francuskim kierowcom musi się dobrze powodzić - kto to może sobie pozwolić na jedzenie, picie (i zwiedzanie) w takich restauracjach najwyższej światowej klasy...