TAJNIKI KUCHNI ŚLĄSKIEJ
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kuchni w Polsce. Podstawą owej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne składniki takie jak: ziemniaki, kasze, kapusta (głównie kiszona), nabiał i produkty pochodzenia roślinnego. Jest ona niebywale pożywna, smakowita, a przy tym zróżnicowana dzięki zamieszkującej Śląsk ludności pochodzenia czeskiego, litewskiego, polskiego, żydowskiego oraz austriackiego.
Do najsłynniejszych przysmaków regionu śląskiego należy tradycyjny żur, wodzianka, bryje, kołacze, kluski, krupnik, rolada czy żymloki! Pamiętać należy, że kuchnia śląska to także desery: piernik, makówka, kreple, kopa, placek z rabarbarem i nasz dzisiejszy smakołyk czyli szpajza!
CO TO JEST SZPAJZA
Szpajza to regionalny, śląski deser o konsystencji musu przyrządzany z jaj kurzych. Jego produkcję rozpoczyna się od ubicia na sztywno białek, do których delikatnie i małymi porcjami wlewa się utarte z cukrem żółtka, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Smaku i aromatu dodajemy deserowi poprzez sok z cytryny, kakao, płynną czekoladę bądź galaretkę. Szpajzę często ozdabia się także owocami i kokosem. Warto wspomnieć, że przysmak ten do niedawna stanowił jeden z podstawowych składników świątecznego, śląskiego stołu.
JAK ZROBIĆ SZPAJZĘ?
Najpopularniejszym i najczęściej podawanym na śląskich stołach deserem jest szpajza cytrynowa, śmietankowa, karmelowa lub czekoladowa. Jak więc zrobić szpajzę?
Pracę nad deserem zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka natomiast ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę. Do utartych już żółtek dodajemy 1/3 białek, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy kolejne porcje, powtarzając czynność mieszania.
Kolejny krok to przygotowanie żelatyny, która ma usztywnić nasz deser. W tym celu żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach wody, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy masę jajeczną. Całość dzielimy na dwie części i do każdej dorzucamy ulubione składniki - owoce, kakao, czekoladę, wiórki kokosowe czy sok z cytryny.
Gotowe już masy układamy naprzemiennie w ozdobnych, szklanych naczyniach, dekorujemy i odstawiamy do stężenia!
NASZE PRZEPISY
Szpajza to deser, który coraz śmielej podajemy na naszych stołach. Nic w tym dziwnego! Jest to bowiem smakołyk, który jest nie tylko smaczny i prosty w przygotowaniu, ale i niebywale efektowny!
Wśród naszych pomysłów na deser znajdziecie genialny przepis na szpajzę – czyli deser jak chmurkę! Pyszność ta zawiera w sobie prawdziwą wanilię i soczystą mieszankę owocową!
Kolejnym godnym polecenia przepisem jest orientalna szpajza cytrynowa z herbatą matcha, która zaskoczy Was nie tylko ciekawym smakiem, ale i fantastycznym niespotykanym dotąd aromatem. Koniecznie skosztujcie!
Zdjęcia: Fotolia
Szpajza to rarytas, który fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Korzystajcie z naszych receptur i nie bójcie się eksperymentować: truskawki, maliny, borówki? A może coś bardziej egzotycznego? Zapraszamy!
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych kuchni w Polsce. Podstawą owej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne składniki takie jak: ziemniaki, kasze, kapusta (głównie kiszona), nabiał i produkty pochodzenia roślinnego. Jest ona niebywale pożywna, smakowita, a przy tym zróżnicowana dzięki zamieszkującej Śląsk ludności pochodzenia czeskiego, litewskiego, polskiego, żydowskiego oraz austriackiego.
Do najsłynniejszych przysmaków regionu śląskiego należy tradycyjny żur, wodzianka, bryje, kołacze, kluski, krupnik, rolada czy żymloki! Pamiętać należy, że kuchnia śląska to także desery: piernik, makówka, kreple, kopa, placek z rabarbarem i nasz dzisiejszy smakołyk czyli szpajza!
CO TO JEST SZPAJZA
Szpajza to regionalny, śląski deser o konsystencji musu przyrządzany z jaj kurzych. Jego produkcję rozpoczyna się od ubicia na sztywno białek, do których delikatnie i małymi porcjami wlewa się utarte z cukrem żółtka, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Smaku i aromatu dodajemy deserowi poprzez sok z cytryny, kakao, płynną czekoladę bądź galaretkę. Szpajzę często ozdabia się także owocami i kokosem. Warto wspomnieć, że przysmak ten do niedawna stanowił jeden z podstawowych składników świątecznego, śląskiego stołu.
JAK ZROBIĆ SZPAJZĘ?
Najpopularniejszym i najczęściej podawanym na śląskich stołach deserem jest szpajza cytrynowa, śmietankowa, karmelowa lub czekoladowa. Jak więc zrobić szpajzę?
Pracę nad deserem zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka natomiast ucieramy z cukrem na puszystą, kremową masę. Do utartych już żółtek dodajemy 1/3 białek, delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy kolejne porcje, powtarzając czynność mieszania.
Kolejny krok to przygotowanie żelatyny, która ma usztywnić nasz deser. W tym celu żelatynę namaczamy w 3-4 łyżkach wody, następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i dodajemy masę jajeczną. Całość dzielimy na dwie części i do każdej dorzucamy ulubione składniki - owoce, kakao, czekoladę, wiórki kokosowe czy sok z cytryny.
Gotowe już masy układamy naprzemiennie w ozdobnych, szklanych naczyniach, dekorujemy i odstawiamy do stężenia!
NASZE PRZEPISY
Szpajza to deser, który coraz śmielej podajemy na naszych stołach. Nic w tym dziwnego! Jest to bowiem smakołyk, który jest nie tylko smaczny i prosty w przygotowaniu, ale i niebywale efektowny!
Wśród naszych pomysłów na deser znajdziecie genialny przepis na szpajzę – czyli deser jak chmurkę! Pyszność ta zawiera w sobie prawdziwą wanilię i soczystą mieszankę owocową!
Kolejnym godnym polecenia przepisem jest orientalna szpajza cytrynowa z herbatą matcha, która zaskoczy Was nie tylko ciekawym smakiem, ale i fantastycznym niespotykanym dotąd aromatem. Koniecznie skosztujcie!
Zdjęcia: Fotolia
Szpajza to rarytas, który fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Korzystajcie z naszych receptur i nie bójcie się eksperymentować: truskawki, maliny, borówki? A może coś bardziej egzotycznego? Zapraszamy!
LauraLaura