Serek śmietankowy z Wielkopolski

  • 1

Wyprodukowany z najlepszego wielkopolskiego mleka serek śmietankowy to znakomite danie zarówno dla wyrafinowanych smakoszy jak i tych, którzy musze przestrzegać diety.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Serek śmietankowy z Wielkopolski
Serek produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego metodą kwasowo-podpuszczkową. Pakowany jest mechanicznie w kostki po 250g. idealny serek ma czysty, lekko kwaśny, łagodny, aromatyczny smak i zapach. Ma także posmak pasteryzacji. Ma jednolitą, zwartą, porowatą i lekko ziarnista konsystencję.

Serek śmietankowy ma barwę - białą do kremowej, lecz zawsze jednolitą w całej masie.
Zawartość tłuszczu to 55%

Technologia produkcji polega na obróbce mleka, jego normalizacji do żądanej ilości tłuszczu. Jedyne dodatki stosowane przy produkcji to chlorek wapnia i rozrobiony w wodzie preparat enzymatyczny. Ogrzany półprodukt wylewany jest na chusty do wanien ociekowych, później zaś prasowany. Wszystko to przypomina domową produkcję twarożku.