Serek produkowany jest z pasteryzowanego mleka krowiego metodą kwasowo-podpuszczkową. Pakowany jest mechanicznie w kostki po 250g. idealny serek ma czysty, lekko kwaśny, łagodny, aromatyczny smak i zapach. Ma także posmak pasteryzacji. Ma jednolitą, zwartą, porowatą i lekko ziarnista konsystencję.
Serek śmietankowy ma barwę - białą do kremowej, lecz zawsze jednolitą w całej masie.
Zawartość tłuszczu to 55%
Technologia produkcji polega na obróbce mleka, jego normalizacji do żądanej ilości tłuszczu. Jedyne dodatki stosowane przy produkcji to chlorek wapnia i rozrobiony w wodzie preparat enzymatyczny. Ogrzany półprodukt wylewany jest na chusty do wanien ociekowych, później zaś prasowany. Wszystko to przypomina domową produkcję twarożku.
Serek śmietankowy ma barwę - białą do kremowej, lecz zawsze jednolitą w całej masie.
Zawartość tłuszczu to 55%
Technologia produkcji polega na obróbce mleka, jego normalizacji do żądanej ilości tłuszczu. Jedyne dodatki stosowane przy produkcji to chlorek wapnia i rozrobiony w wodzie preparat enzymatyczny. Ogrzany półprodukt wylewany jest na chusty do wanien ociekowych, później zaś prasowany. Wszystko to przypomina domową produkcję twarożku.
elutka