Domowe sorbety to pomysł na niskokaloryczny deser na lato. Przygotowuje się je bardzo szybko – wystarczą owoce, blender i odrobina cukru. Można je zrobić do kubeczka lub w wersji na patyku. Jak zrobić domowy sorbet krok po kroku?
Jak się robi sorbet?
Sorbet można zrobić na dwa sposoby – z mrożonych lub świeżych owoców. Obie wersje dają podobny efekt końcowy. To, który wybierzemy, zależy od ilości posiadanego przez nas czasu.
a) Sorbet truskawkowy ze świeżych owoców
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sorbet cytrynowy, jabłkowy lub malinowy, odpowiedź jest prosta – praktycznie ze wszystkich owoców można przygotować deser według powyższych sposobów. W przypadku jabłek warto jednak pamiętać o tym, iż bardziej puszystą konsystencję uzyskamy robiąc z nich najpierw mus jabłkowy. Wystarczy go później zmiksować i zamrozić.
Jak się robi sorbet?
Sorbet można zrobić na dwa sposoby – z mrożonych lub świeżych owoców. Obie wersje dają podobny efekt końcowy. To, który wybierzemy, zależy od ilości posiadanego przez nas czasu.
a) Sorbet truskawkowy ze świeżych owoców
- Do zrobienia sorbetu truskawkowego będą potrzebne: świeże owoce, odrobina cukru lub innej substancji słodzącej, sok owocowy (np. bananowy, truskawkowy).
- Owoce pozbawiamy szypułek, dokładnie myjemy i miksujemy na papkę.
- Dodajemy do nich sok i cukier, mieszamy i przekładamy do foremki.
- Mrozimy przez kilka godzin, co 30-60 minut miksując ponownie sorbet.
- Na koniec mrozimy go przynajmniej 2-3 godziny bez miksowania. Gotowe!
- Do zrobienia tego rodzaju sorbetu będą potrzebne: mrożone owoce, odrobina cukru lub innej substancji słodzącej.
- Owoce przekładamy do blendera, dodajemy cukier i miksujemy.
- Gdy zmienią się w gładką masę – serwujemy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sorbet cytrynowy, jabłkowy lub malinowy, odpowiedź jest prosta – praktycznie ze wszystkich owoców można przygotować deser według powyższych sposobów. W przypadku jabłek warto jednak pamiętać o tym, iż bardziej puszystą konsystencję uzyskamy robiąc z nich najpierw mus jabłkowy. Wystarczy go później zmiksować i zamrozić.