Jak zrobić sorbet truskawkowy w domu?

Najprostszy sorbet przygotowuje się z mrożonych truskawek. Wystarczy je zmiksować i ewentualnie dosłodzić. W ten sposób można zrobić sorbet z różnych owoców.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić sorbet truskawkowy w domu?
fot. Fotolia
Domowe sorbety to pomysł na niskokaloryczny deser na lato. Przygotowuje się je bardzo szybko – wystarczą owoce, blender i odrobina cukru. Można je zrobić do kubeczka lub w wersji na patyku. Jak zrobić domowy sorbet krok po kroku?

Jak się robi sorbet?

Sorbet można zrobić na dwa sposoby – z mrożonych lub świeżych owoców. Obie wersje dają podobny efekt końcowy. To, który wybierzemy, zależy od ilości posiadanego przez nas czasu.

a) Sorbet truskawkowy ze świeżych owoców
  • Do zrobienia sorbetu truskawkowego będą potrzebne: świeże owoce, odrobina cukru lub innej substancji słodzącej, sok owocowy (np. bananowy, truskawkowy).
  • Owoce pozbawiamy szypułek, dokładnie myjemy i miksujemy na papkę.
  • Dodajemy do nich sok i cukier, mieszamy i przekładamy do foremki.
  • Mrozimy przez kilka godzin, co 30-60 minut miksując ponownie sorbet.
  • Na koniec mrozimy go przynajmniej 2-3 godziny bez miksowania. Gotowe!
b) Sorbet truskawkowy z mrożonych owoców
  • Do zrobienia tego rodzaju sorbetu będą potrzebne: mrożone owoce, odrobina cukru lub innej substancji słodzącej.
  • Owoce przekładamy do blendera, dodajemy cukier i miksujemy.
  • Gdy zmienią się w gładką masę – serwujemy.
Z czego zrobić sorbet?

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sorbet cytrynowy, jabłkowy lub malinowy, odpowiedź jest prosta – praktycznie ze wszystkich owoców można przygotować deser według powyższych sposobów. W przypadku jabłek warto jednak pamiętać o tym, iż bardziej puszystą konsystencję uzyskamy robiąc z nich najpierw mus jabłkowy. Wystarczy go później zmiksować i zamrozić.