Sezon na winogrona

Kilka słów o ich wartości odżywczej i ich zastosowaniu w kuchni.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Sezon na winogrona
Wszyscy kochają winogrona. Łatwo się je je, i smakują świetnie, lecz to nie wszystko. W smaczny sposób również wpływają pozytywnie na nasze zdrowie jako że zawierają naturalne przeciwutleniacze. Działają także przeciwnowotworowo oraz zapobiegają chorobie Alzheimera - zatem jedzenie ich może wydłużyć nasze życie. Są szybką i bardzo wygodną przekąską na przyjęciach - wystarczy wziąć kiść, umyć pod wodą i położyć na talerzu. Zamrożone winogrona stanowią świetną alternatywę dla lodów. Również jako składnik potraw są wszechstronne - ich zachwycające kolory i bogactwo smaków czyni je doskonałym dodatkiem do sałatek, deserów, sosów a nawet pizzy. Można z nich także wycisnąć świeży sok - doskonały do picia samodzielnie lub jako składnik koktajli. Są to owoce doskonałe, i powinny często gościć w naszym menu!