Warsztaty kulinarne zostały zorganizowane z okazji wydania nowej książki Josepha Seeletso "Mali szefowie kuchni". W książce znajdziemy przepisy na śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery, które wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy wspólnie przyrządził Joseph Seeletso. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku.
W trakcie warsztatów kulinarnych zaproszeni goście mieli okazję gotować wspólnie z mistrzem Seeletso oraz skosztować oryginalnych dań: łososia pieczonego z jabłkiem i tymiankiem podanym z musem z mango i kuskusem oraz konfiturę z cebuli z kasza gryczaną. Mamy dla Was te przepisy! Sprawdźcie z jaką łatwością przygotujecie je w swojej kuchni!
ŁOSOŚ PIECZONY Z JABŁKIEM I TYMIANKIEM, PODANY Z MUSEM Z MANGO I KUSKUSEM
4 porcje
czas: 35 minut
Składniki:
480 g łososia
1 jabłko ligol
kilka gałązek tymianku
250 g kuskusu
50 g suszonych pomidorów
2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
melisa
150 ml bulionu rybnego albo warzywnego
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Na mus:
mango
pół cebuli czerwonej
2 gwiazdki anyżu
łyżka octu winnego białego
łyżeczka masła
łyżka wody
łyżka miodu
Sposób wykonania:
Łososia oczyść, a następnie wyporcjuj na równe kawałki. Jabłko umyj, pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby. Zerwij listki z tymianku i posyp po wierzchu. Dopraw solą morską i pieprzem. Polej dokładnie z wierzchu oliwą z oliwek i zostaw na 15 minut.
Pomidory suszone i melisę pokrój w cienkie paski. Na patelnię wsyp cebulę i łyżkę oliwy, jak zacznie się szklić dodaj kuskus i suszone pomidory. Wymieszaj dokładnie ze sobą, dodaj melisę i zalej przygotowanym wywarem. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
W osobnym garnku dodaj odrobinę oliwy i cebulę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Podsmaż przez ok. 4-5 minuty. W tym czasie obierz mango i pokrój w drobne kawałki. Dodaj do cebuli, wraz z miodem, octem, wodą, anyżem i masłem. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż połowa płynu odparuje a mango zmięknie. Wyjmij anyż i zblenduj dokładnie na gładką masę.
Łososia piecz przez 8 minut w temperaturze 180oC. Widelcem „zeskrob” kuskus, aby był sypki. Przełóż na talerz, układając na nim rybę i mus z mango. Smacznego!
KONFITURA Z CEBULI Z KASZĄ GRYCZANĄ
4 porcje
czas: 25 minut
Składniki:
150 g kaszy gryczanej
cebula czerwona
cebula szalotka
cebula dymka
2 śliwki
łyżka masła
50 g moreli suszonych
50 g pistacji
Sposób wykonania:
Ugotuj kaszę gryczaną, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło i podsmaż. Śliwki obmyj i wyjmij pestki, przekrój na mniejsze cząstki i dodaj do cebuli. Morele pokrój w cienkie paski i dodaj również do cebuli. Karmelizuj przez 8 minut. Pistacje wyłuskaj, posiekaj i upraż. Kasze przełóż na talerzu, na wierzch układaj konfiturę z cebuli i posyp przygotowanymi pistacjami.
W trakcie warsztatów kulinarnych zaproszeni goście mieli okazję gotować wspólnie z mistrzem Seeletso oraz skosztować oryginalnych dań: łososia pieczonego z jabłkiem i tymiankiem podanym z musem z mango i kuskusem oraz konfiturę z cebuli z kasza gryczaną. Mamy dla Was te przepisy! Sprawdźcie z jaką łatwością przygotujecie je w swojej kuchni!
ŁOSOŚ PIECZONY Z JABŁKIEM I TYMIANKIEM, PODANY Z MUSEM Z MANGO I KUSKUSEM
4 porcje
czas: 35 minut
Składniki:
480 g łososia
1 jabłko ligol
kilka gałązek tymianku
250 g kuskusu
50 g suszonych pomidorów
2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
melisa
150 ml bulionu rybnego albo warzywnego
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Na mus:
mango
pół cebuli czerwonej
2 gwiazdki anyżu
łyżka octu winnego białego
łyżeczka masła
łyżka wody
łyżka miodu
Sposób wykonania:
Łososia oczyść, a następnie wyporcjuj na równe kawałki. Jabłko umyj, pokrój w małą kostkę i dodaj do ryby. Zerwij listki z tymianku i posyp po wierzchu. Dopraw solą morską i pieprzem. Polej dokładnie z wierzchu oliwą z oliwek i zostaw na 15 minut.
Pomidory suszone i melisę pokrój w cienkie paski. Na patelnię wsyp cebulę i łyżkę oliwy, jak zacznie się szklić dodaj kuskus i suszone pomidory. Wymieszaj dokładnie ze sobą, dodaj melisę i zalej przygotowanym wywarem. Odstaw pod przykryciem na 5 minut.
W osobnym garnku dodaj odrobinę oliwy i cebulę czerwoną pokrojoną w średnią kostkę. Podsmaż przez ok. 4-5 minuty. W tym czasie obierz mango i pokrój w drobne kawałki. Dodaj do cebuli, wraz z miodem, octem, wodą, anyżem i masłem. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, aż połowa płynu odparuje a mango zmięknie. Wyjmij anyż i zblenduj dokładnie na gładką masę.
Łososia piecz przez 8 minut w temperaturze 180oC. Widelcem „zeskrob” kuskus, aby był sypki. Przełóż na talerz, układając na nim rybę i mus z mango. Smacznego!
KONFITURA Z CEBULI Z KASZĄ GRYCZANĄ
4 porcje
czas: 25 minut
Składniki:
150 g kaszy gryczanej
cebula czerwona
cebula szalotka
cebula dymka
2 śliwki
łyżka masła
50 g moreli suszonych
50 g pistacji
Sposób wykonania:
Ugotuj kaszę gryczaną, następnie odcedź i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w piórka, rozpuść masło i podsmaż. Śliwki obmyj i wyjmij pestki, przekrój na mniejsze cząstki i dodaj do cebuli. Morele pokrój w cienkie paski i dodaj również do cebuli. Karmelizuj przez 8 minut. Pistacje wyłuskaj, posiekaj i upraż. Kasze przełóż na talerzu, na wierzch układaj konfiturę z cebuli i posyp przygotowanymi pistacjami.