Drodzy Państwo!
Choć określenie „kuchnia polska” nadal bardziej kojarzy się z kulinarną tradycją niż eksperymentami, to na przestrzeni ostatnich lat wiele się
w tej kwestii zmieniło, a nasze codzienne menu ulega wciąż stopniowej, ale zauważalnej ewolucji. Samo jedzenie już nie tylko zaspokaja nasze podstawowe życiowe potrzeby, ale stało się też sposobem na spędzanie wolnego czasu w gronie znajomych, zabawą, hobby… I dobrze! Z całego serca jestem za tym, abyśmy naszych bliskich i przyjaciół zapraszali nie na szybkie obiady, ale - jak to kiedyś bywało - całe weekendowe biesiadowanie. Dziś podpowiem wam, jak je przygotować!
Robert Sowa
Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole
Składniki dla 4 osób:
- 500 g pomidorów malinowych
- 250 g dojrzałych truskawek
- 1 pęczek grubego szczypioru paluch
- 2 łyżeczki octu sherry
- pół szklanki oleju z pestek winogron
- 1 mała, płaska łyżeczka cukru
- do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne
Guacamole
- 2 awokado
- sok pół cytryny
- do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne
Guacamole: awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Dodaj sok z cytryny, rozgnieć widelcem na gładką masę i dopraw do smaku. Warzywa i owoce umyj w zimnej wodzie. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju z pestek winogron. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem sherry i olejem z pestek winogron. Podawaj z guacamole.
Choć określenie „kuchnia polska” nadal bardziej kojarzy się z kulinarną tradycją niż eksperymentami, to na przestrzeni ostatnich lat wiele się
w tej kwestii zmieniło, a nasze codzienne menu ulega wciąż stopniowej, ale zauważalnej ewolucji. Samo jedzenie już nie tylko zaspokaja nasze podstawowe życiowe potrzeby, ale stało się też sposobem na spędzanie wolnego czasu w gronie znajomych, zabawą, hobby… I dobrze! Z całego serca jestem za tym, abyśmy naszych bliskich i przyjaciół zapraszali nie na szybkie obiady, ale - jak to kiedyś bywało - całe weekendowe biesiadowanie. Dziś podpowiem wam, jak je przygotować!
Robert Sowa
Chłodnik z pomidorów malinowych z truskawkami i guacamole
Składniki dla 4 osób:
- 500 g pomidorów malinowych
- 250 g dojrzałych truskawek
- 1 pęczek grubego szczypioru paluch
- 2 łyżeczki octu sherry
- pół szklanki oleju z pestek winogron
- 1 mała, płaska łyżeczka cukru
- do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne
Guacamole
- 2 awokado
- sok pół cytryny
- do smaku: sól morska, chili pieprz cayenne
Guacamole: awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Dodaj sok z cytryny, rozgnieć widelcem na gładką masę i dopraw do smaku. Warzywa i owoce umyj w zimnej wodzie. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju z pestek winogron. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem sherry i olejem z pestek winogron. Podawaj z guacamole.