Podstawą dobrych burgerów jest wybór odpowiednich składników. Musimy mieć dobrej jakości bułkę hamburgerową, świeże warzywa, dobre gotowe sosy od sprawdzonego producenta lub wybrane składniki do sporządzenia własnych. No i przede wszystkim odpowiednie mięso. Najlepsze będzie mięso mielone z antrykotu, które sami zmielimy w domu w maszynce lub prosimy o zmielenie w sklepie. Mięso grillujemy na świeżym powietrzu na grillu lub w kuchni na odpowiedniej patelni.
Jak zrobić hamburgery z grilla?
Jak zrobić hamburgery z grilla?
- Mięso mieszamy z solą i pieprzem, formujemy płaskie kotlety o 2 cm grubości;
- Smarujemy ruszt grilla lub patelnię oliwą i pieczemy mięso ok. 8 minut z każdej ze stron. Mięsa staramy się nie przypalić oraz nie przyciskać łyżką, aby nie pozbawiać go soków;
- Po usmażeniu odstawiamy kotlety na chwilę na bok, aby "odpoczęły";
- Następnie dodajemy do nich ser, sałatę, plasterek pomidora, ogórka, keczup, musztardę oraz wybrany sos. Całość serwujemy w bułce, którą ewentualnie możemy podpiec minutę na grillu dla uzyskania chrupkości.