Jak zrobić hamburgery z grilla?

Domowe burgery z grilla będą świetnie smakować, jeśli wybierzemy dobrej jakości mięso, świeżą bułkę i odpowiednie dodatki: sałatę, pomidora, korniszona, ser i sosy. Mięso grillujemy około 15 min nie dociskając łopatką, aby nie pozbawić go soczystości.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić hamburgery z grilla?
fot. Fotolia
Podstawą dobrych burgerów jest wybór odpowiednich składników. Musimy mieć dobrej jakości bułkę hamburgerową, świeże warzywa, dobre gotowe sosy od sprawdzonego producenta lub wybrane składniki do sporządzenia własnych. No i przede wszystkim odpowiednie mięso. Najlepsze będzie mięso mielone z antrykotu, które sami zmielimy w domu w maszynce lub prosimy o zmielenie w sklepie. Mięso grillujemy na świeżym powietrzu na grillu lub w kuchni na odpowiedniej patelni.

Jak zrobić hamburgery z grilla?
  • Mięso mieszamy z solą i pieprzem, formujemy płaskie kotlety o 2 cm grubości;
  • Smarujemy ruszt grilla lub patelnię oliwą i pieczemy mięso ok. 8 minut z każdej ze stron. Mięsa staramy się nie przypalić oraz nie przyciskać łyżką, aby nie pozbawiać go soków;
  • Po usmażeniu odstawiamy kotlety na chwilę na bok, aby "odpoczęły";
  • Następnie dodajemy do nich ser, sałatę, plasterek pomidora, ogórka, keczup, musztardę oraz wybrany sos. Całość serwujemy w bułce, którą ewentualnie możemy podpiec minutę na grillu dla uzyskania chrupkości.
Burgery podajemy z frytkami, surówkami lub pieczonymi ziemniakami z grilla.