Skorzonera- to roślina o długich i zwężających się korzeniach, pokrytych czarną skórką. Pochodzi z Europy i regionów sródziemnomorskich. Świeże korzonki są przysmakiem. Korzenie mogą być, pieczone, smażone, gotowane, albo dodawane do surówek. Obrane z ciemnej skórki i ugotowane podaje się jak szparagi, z masłem i przyrumienioną tartą bułką. Również pyszne są zapieczone pod beszamelem, posypane tartym żółtym serem. Można je też podawać w omlecie lub ugotowane zalać masa jajeczną z dodatkiem mleka i zapiec w piekarniku. Skorzenera może być wykorzystywana do zup, sałatek, na jarzynkę, do purre, do potraw duszonych. Skorzonera ulega przebarwieniu, gdy się ją kroi. Dlatego należy wrzucić ją do wody z sokiem cytrynowym. Warzywo to ma dużo żelaza i fosforu, zawiera dużo węglowodanów.