O istnieniu kukurydzy Europa po raz pierwszy dowiedziała się od Krzysztofa Kolumba w 1492 r., który odkrył jej uprawę na Kubie. Nazwał ją "mais" - od indiańskiej nazwy "machiz". Przypuszcza się, że przywiózł on pierwsze nasiona kukurydzy do Hiszpanii podczas swojej drugiej wyprawy na kontynent. W Polsce kukurydza pojawiła się później, bo w XVII lub na początku XVIII wieku. Od razu została dostrzeżona, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także wysoką zawartość substancji odżywczych. Jej złociste ziarna zawierają od 60 do 70% skrobi i od 9 do 14% białka. Kukurydza jest bardzo pożywna
i bogata w witaminy z grupy B oraz D, E, A i K. Ziarna tej rośliny są źródłem licznych minerałów: potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, cynku oraz selenu, dzięki którym mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na pracę serca oraz układ kostny i nerwowy.
Pomimo wielu zalet zdrowotnych, kukurydza cukrowa nie jest tak popularna i doceniana w kuchni polskiej jak inne warzywa. Potrawy z tej rośliny są istotną częścią diety w różnych regionach świata i powinny również w naszym kraju stanowić ważny element racjonalnego i urozmaiconego sposobu odżywiania się. Przyczynić się do tego może kukurydza marki d’aucy. Ponieważ dojrzewała w południowym słońcu, jest aromatyczna, słodka i niezwykle krucha. Swoją świeżość i walory zdrowotne zachowuje dzięki temu, że trafia do puszek już w parę godzin po zebraniu jej z pola. Niezależnie od tego, jak ją skomponujemy z innymi składnikami – zawsze będzie miała swój pyszny i niepowtarzalny smak. Słodka kukurydza d’aucy jest gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki na ciepło lub zimno, jako dodatek do sałatek i solo. Dlatego też może zasmakować każdemu smakoszowi i stanowić wartościowy składnik diety zarówno wegetarian, jak i osób, które czasowo rezygnują z jedzenia mięsa na rzecz lżejszych dań.
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Słodkiej kukurydzy d’aucy:
113 kcal i 479 kJ
Białko 3,2 g
Węglowodany 22,6 g
Tłuszcz 1,1 g
i bogata w witaminy z grupy B oraz D, E, A i K. Ziarna tej rośliny są źródłem licznych minerałów: potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, cynku oraz selenu, dzięki którym mają właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi i pozytywnie wpływają na pracę serca oraz układ kostny i nerwowy.
Pomimo wielu zalet zdrowotnych, kukurydza cukrowa nie jest tak popularna i doceniana w kuchni polskiej jak inne warzywa. Potrawy z tej rośliny są istotną częścią diety w różnych regionach świata i powinny również w naszym kraju stanowić ważny element racjonalnego i urozmaiconego sposobu odżywiania się. Przyczynić się do tego może kukurydza marki d’aucy. Ponieważ dojrzewała w południowym słońcu, jest aromatyczna, słodka i niezwykle krucha. Swoją świeżość i walory zdrowotne zachowuje dzięki temu, że trafia do puszek już w parę godzin po zebraniu jej z pola. Niezależnie od tego, jak ją skomponujemy z innymi składnikami – zawsze będzie miała swój pyszny i niepowtarzalny smak. Słodka kukurydza d’aucy jest gotowa do spożycia bezpośrednio z puszki na ciepło lub zimno, jako dodatek do sałatek i solo. Dlatego też może zasmakować każdemu smakoszowi i stanowić wartościowy składnik diety zarówno wegetarian, jak i osób, które czasowo rezygnują z jedzenia mięsa na rzecz lżejszych dań.
Średnia wartość energetyczna/ odżywcza 100g Słodkiej kukurydzy d’aucy:
113 kcal i 479 kJ
Białko 3,2 g
Węglowodany 22,6 g
Tłuszcz 1,1 g