
„Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia - pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest - dobrze rozumiana - zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania - zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.” - tłumaczą działacze na swojej stronie internetowej www.slowfood.pl
Ruch powstał we Włoszech w 1986 roku we Włoszech. Punktem zapalnym stało się otwarcie w zabytkowej części Rzymu. Jego twórcą jest Carlo Petrini, włoski krytyk kulinarny. Od października 2004 roku działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, w Piemoncie.
Najważniejszy program tego ruchu to „Arka Smaku”, czyli lista produktów regionalnych, którym zagraża wyginięcie. W Polsce produkty spełniające normy Slow Food wytwarza około 40 rodzinnych firm. Główne produkty to: oscypki, bundz, bryndza, miody pitne Macieja Jarosa, piwo Żywe (browar Amber), czy piwo Weizen Bier (browar Cornelius).
Ruch powstał we Włoszech w 1986 roku we Włoszech. Punktem zapalnym stało się otwarcie w zabytkowej części Rzymu. Jego twórcą jest Carlo Petrini, włoski krytyk kulinarny. Od października 2004 roku działa Uniwersytet Nauk Gastronomicznych w Pollenzo, w Piemoncie.
Najważniejszy program tego ruchu to „Arka Smaku”, czyli lista produktów regionalnych, którym zagraża wyginięcie. W Polsce produkty spełniające normy Slow Food wytwarza około 40 rodzinnych firm. Główne produkty to: oscypki, bundz, bryndza, miody pitne Macieja Jarosa, piwo Żywe (browar Amber), czy piwo Weizen Bier (browar Cornelius).