JAK WYGLĄDAJĄ KOŁPAKI?
Smakowity kołpak w niektórych rejonach nazywany także turkiem, wszystkim wybornym grzybiarzom znany jest pod nazwą płachetki zwyczajnej. Ten niezwykle smaczny grzyb charakteryzuje się kapeluszem o średnicy od 5 do 12 centymetrów. U młodych osobników jest on najczęściej jajowaty i kulisty, a dodatkowo pokryty szronem.
U starszych okazów kapelusz jest płaski, zaopatrzony w tępy garb w środkowej jego części. W czasie suchej jesieni staje się pomarszczony i popękany na brzegach. Kołpaki mają początkowo kolor niebieskofioletowy, sinawy. U starszych okazów zaś ich barwa jest skórzastożółta do beżowobrązowej.
Blaszki tych ciekawych grzybów są gliniastożółte, a u dorosłych owocników rdzawe, gęsto ustawione, wycięte w ząbek i często zakryte białą osłonką.
Osiągający nawet 15 cm trzon, jest cylindryczny, bulwiasto rozszerzony u nasady, zaopatrzony z wąski kremowy pierścień. Pod pierścieniem jest on bardzo delikatny, długowłóknisty i prążkowany.
Zdjęcie: Fotolia
GDZIE WYSTĘPUJĄ KOŁPAKI?
Łagodnie wyglądające kołpaki występują głównie w Europie Środkowej, zwłaszcza w jej północnych regionach gdzie są bardzo pospolite. Wyrastają one najczęściej w lasach iglastych, nierzadko wśród borówek i wrzosów, na kwaśnych glebach piaszczystych, zarówno wilgotnych, jak i suchych terenach.
Grzyby te często występują gromadnie (takim przypadku należy sprawdzić czy nie są one robaczywe). W niektórych regionach naszego kraju są pospolite, w innych rzadkie. Owocników tych poszukiwać można w lesie od sierpnia do listopada.
KOŁPAKI W KUCHNI
Kołpaki nie są zbyt często wykorzystywane w kuchni, ponieważ rzadko trafiają do naszych koszyków. Pora to zmienić! Grzyby te fantastycznie sprawdzą się w sałatkach, zupach i sosach. Przysmaki te warto również zamarynować, zamrozić lub ususzyć!
Grzyby tego rodzaju doskonale skomponują się z różnego rodzaju kaszami, ryżami i ziemniakami. Tworzyć mogą także genialny farsz do pierogów, mięsnych roladek, a nawet tart czy quichy!
Jeśli brakuje Wam pomysłów na oryginalne wykorzystanie zebranych w lesie grzybów, koniecznie zajrzyjcie do naszej kategorii grzyby, gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów idealnych zarówno na codzienne posiłki jak i na wykwintne przyjęcia okolicznościowe!
UWAGA NA POMYŁKI!
Przed zbieraniem grzybów, zapoznać się należy z jego dokładnym opisem, zapamiętać cechy charakterystyczne, a nawet zaopatrzyć się w fotografie danego gatunku. Uchroni to nas przed błędami, które przypłacić możemy nawet zdrowiem!
Zdjęcie: Fotolia
Młode odmiany kołpaków bywają bowiem podobne do zasłonaka wonnego. Ten niejadalny okaz ma nieprzyjemny zapach, a blaszki zasłonięte jasną błoną. Kołpaka przypomina też aksamitka złota, która jest jednak w naszym kraju gatunkiem rzadko spotykanym. Jej kapelusz jest złotożółty z wyraźnie prążkowanym pierścieniem.
Zaciekawiły Was grzyby o nazwie kołpaki? Jeśli uda Wam się znaleźć te smakołyki, pochwalcie się przepisami na ich przyrządzenie. Każda receptura ze zdjęciem, liczyć może na sporą dawkę wirtualni zamiennych na nagrody. Zapraszamy!
Smakowity kołpak w niektórych rejonach nazywany także turkiem, wszystkim wybornym grzybiarzom znany jest pod nazwą płachetki zwyczajnej. Ten niezwykle smaczny grzyb charakteryzuje się kapeluszem o średnicy od 5 do 12 centymetrów. U młodych osobników jest on najczęściej jajowaty i kulisty, a dodatkowo pokryty szronem.
U starszych okazów kapelusz jest płaski, zaopatrzony w tępy garb w środkowej jego części. W czasie suchej jesieni staje się pomarszczony i popękany na brzegach. Kołpaki mają początkowo kolor niebieskofioletowy, sinawy. U starszych okazów zaś ich barwa jest skórzastożółta do beżowobrązowej.
Blaszki tych ciekawych grzybów są gliniastożółte, a u dorosłych owocników rdzawe, gęsto ustawione, wycięte w ząbek i często zakryte białą osłonką.
Osiągający nawet 15 cm trzon, jest cylindryczny, bulwiasto rozszerzony u nasady, zaopatrzony z wąski kremowy pierścień. Pod pierścieniem jest on bardzo delikatny, długowłóknisty i prążkowany.
Zdjęcie: Fotolia
GDZIE WYSTĘPUJĄ KOŁPAKI?
Łagodnie wyglądające kołpaki występują głównie w Europie Środkowej, zwłaszcza w jej północnych regionach gdzie są bardzo pospolite. Wyrastają one najczęściej w lasach iglastych, nierzadko wśród borówek i wrzosów, na kwaśnych glebach piaszczystych, zarówno wilgotnych, jak i suchych terenach.
Grzyby te często występują gromadnie (takim przypadku należy sprawdzić czy nie są one robaczywe). W niektórych regionach naszego kraju są pospolite, w innych rzadkie. Owocników tych poszukiwać można w lesie od sierpnia do listopada.
KOŁPAKI W KUCHNI
Kołpaki nie są zbyt często wykorzystywane w kuchni, ponieważ rzadko trafiają do naszych koszyków. Pora to zmienić! Grzyby te fantastycznie sprawdzą się w sałatkach, zupach i sosach. Przysmaki te warto również zamarynować, zamrozić lub ususzyć!
Grzyby tego rodzaju doskonale skomponują się z różnego rodzaju kaszami, ryżami i ziemniakami. Tworzyć mogą także genialny farsz do pierogów, mięsnych roladek, a nawet tart czy quichy!
Jeśli brakuje Wam pomysłów na oryginalne wykorzystanie zebranych w lesie grzybów, koniecznie zajrzyjcie do naszej kategorii grzyby, gdzie znajdziecie mnóstwo przepisów idealnych zarówno na codzienne posiłki jak i na wykwintne przyjęcia okolicznościowe!
UWAGA NA POMYŁKI!
Przed zbieraniem grzybów, zapoznać się należy z jego dokładnym opisem, zapamiętać cechy charakterystyczne, a nawet zaopatrzyć się w fotografie danego gatunku. Uchroni to nas przed błędami, które przypłacić możemy nawet zdrowiem!
Zdjęcie: Fotolia
Młode odmiany kołpaków bywają bowiem podobne do zasłonaka wonnego. Ten niejadalny okaz ma nieprzyjemny zapach, a blaszki zasłonięte jasną błoną. Kołpaka przypomina też aksamitka złota, która jest jednak w naszym kraju gatunkiem rzadko spotykanym. Jej kapelusz jest złotożółty z wyraźnie prążkowanym pierścieniem.
Zaciekawiły Was grzyby o nazwie kołpaki? Jeśli uda Wam się znaleźć te smakołyki, pochwalcie się przepisami na ich przyrządzenie. Każda receptura ze zdjęciem, liczyć może na sporą dawkę wirtualni zamiennych na nagrody. Zapraszamy!
LauraLaura
marcinka
weronikaS