Pora na grzyby!

  • 3

Zanim zabierzemy się do szukania przepisów na grzybowe smakołyki, warto przeczytać kilka zdań, z których dowiemy się o grzybach trochę istotnych faktów i ciekawostek. Zapraszamy do zapoznania się z podręcznikiem każdego grzybiarza!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Pora na grzyby!
fot. Fotolia
Hobby zbierania grzybów przechodzi z pokolenia na pokolenie i stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Udany weekend spędzony na grzybobraniu to dla wielu ludzi sposób na relaks, który pozwala na zapomnienie o miejskim zgiełku, codziennych troskach i problemach.

Grzybobranie to również doskonały sposób na gimnastykę! Ogarnięci bowiem zbieracką pasją ludzie, wykonują w lesie prawdziwe łamańce: skłony, przysiady, podskoki czy skręty!

Dopóki nasze zbiory nie wypełniają kosza po sam brzeg, jesteśmy w nich niezwykle wytrwali, nie zauważamy wtenczas brzydkiej aury, zapominamy też o zmęczeniu, a nawet głodzie!

Grzyby - leśne bogactwo

Grzyby to organizmy, które należą do gatunku plechowatych - nie zawierają więc takich tkanek, które występują u roślin lub zwierząt. Zbudowane są one z grzybni, która składa się z wielu rozgałęzionych nitek tworzących białe sploty.

Grzybnia rozrasta się często na kilka metrów, a na końcach rozgałęzień tworzy owocniki, czyli grzyby! Smakołyki te lubią podłoża opadłych liści, gałęzi czy drewna.

Grzyby wyróżniają się dużą różnorodnością kształtów, rozmiarów, barw czy konsystencji i budowy. Wnętrze kapelusza i trzonu wypełnione jest miąższem stanowiącym główną masę grzyba. U niektórych gatunków różni się on zarówno konsystencją jak i barwą. Trzon owych gatunków może być gąbczasty lub pusty.

Powierzchnia kapelusza natomiast, może być gładka, włóknista, kosmkowa, zamszowa lub pokryta łatkami. Każdy owocnik pod spodem kapelusza skrywa hymenofor - warstwę blaszek, rurek, kolców lub fałd, które często wskazywać mogą na to czy sztuka należy do gatunku jadalnego.

Grzyby charakteryzują się również specyficznym zapachem. Niektóre z nich wydzielają zapach mąki (gąska zielonka), rzodkiewki (muchomor jadowity), czosnku (twardzioszek) bądź anyżu (niektóre pieczarki).

Grzyby leśne

Fot. Fotolia

Grzybobranie…

Jesień to czas, kiedy w lasach wręcz roi się od miłośników leśnych pyszności. Zachowanie wielu zbieraczy bynajmniej nie świadczy o ich dobrym stosunku do przyrody! Szukając młodych sztuk grzybów, rozgrzebują glebę z grzybnią i niszczą ją doszczętnie. Poza tym robiąc niepotrzebny hałas płoszą zwierzynę i zostawiają po sobie tony śmieci!

Zbieracz grzybów z prawdziwego zdarzenia, zachowuje się w lesie tak, że inna osoba idąca za nim nie znajduje najmniejszych śladów jego działalności! Potrafi zadbać o środowisko oraz grzybnię, która może ponownie owocować dzięki stworzeniu jej odpowiednich warunków po zerwaniu grzyba.

Na grzybobranie najlepiej wybrać się tuż po wschodzie słońca, kiedy w lesie pojawią się jego pierwsze promienie. Wczesne udanie się do lasu zwiększy nasze szanse na bogate zbiory, ponieważ w ciągu nocy z podłoża wyrastają młode sztuki!

Idąc przez las powinniśmy posuwać się powoli i z uwagą, a grzybów szukać systematycznie. Tam gdzie znaleźliśmy już jednego, istnieje duże prawdopodobieństwo znalezienia kolejnego, gdyż w pobliżu jednej grzybni wyrasta często kilka owocników!

Sprzęt każdego grzybiarza powinien składać się z plecionego, wiklinowego kosza, który zapewni owocnikom dostateczny dostęp do powietrza. Nieodpowiednie są do tego celu plastikowe torebki lub woreczki. Grzyby niepotrzebnie gniotą się w nich, a nawet ulegają psuciu!

Niezbędnym elementem wyposażenia jest również niewielki scyzoryk! To on pomoże nam oczyścić grzyb z leśnych naleciałości, a także pozwoli na sprawdzenie czy konkretna sztuka jest wolna od robaków.

Aby zbierać grzyby z zachowaniem szacunku dla natury, nie należy go ani ścinać, ani odłamywać! Najlepszym do tego sposobem będzie jego „wykręcenie” czyli obrócenie trzonu ruchem obrotowym z podłoża. Aby grzybnia po tym zabiegu nie uległa wyschnięciu, powstały dołek wystarczy zakryć ziemią lub mchem!

Dobry zbieracz powinien także znać wiele szczegółów dotyczących życia grzybów oraz składu gleby w jakich one występują, a rodzaj lasu wybierać w zależności od tego, na jakich grzybach mu najbardziej zależy.

Na przykład kiedy interesuje Was maślak żółty, istnieje większe prawdopodobieństwo znalezienia go w lesie modrzewiowym, koźlarza babki lub koźlarza czerwonego szukać zaś należy pod młodymi osikami i brzozami, a lejkowca dętego pod dębem!

W Europie opisanych zostało około 6000 gatunków grzybów, z których 100-150 należy do grona wyśmienitych grzybów jadalnych, prawie 100 do trujących, a 6-8 do śmiertelnie trujących. Wobec tak wielu gatunków, niezwykle łatwo jest pomylić grzyb jadalny z niejadalnym, a co gorsza z trującym.

Najczęściej zdarza się to niedoświadczonym grzybiarzom, chociaż osoby, które już od wielu lat pasjonują się zbieraniem grzybów, może w pewnym momencie zgubić rutyna i przecenianie własnej wiedzy. Dlatego przed wybraniem się do lasu warto wielokrotnie przejrzeć atlas grzybów by ustrzec się przed błędem. Na samą wyprawę dobrze jest wybrać się z doświadczonym grzybiarzem!

Grzyby leśne
Fot. Fotolia

Co skrywa grzyb?

Grzyby, jak inne owoce lasu, są człowiekowi znane od dawnych lat. W literaturze spotyka się najróżniejsze opinie o ich znaczeniu dla organizmu ludzkiego. Przeciętny grzyb składa się w 90% z wody, a z 30 – 50% z białka.

Reszta to cukry, tłuszcze i składniki mineralne. Grzyby są niezwykle bogate w witaminę z grupy B, A, D a nawet C! Znajdziemy w nich ponadto związki wapnia, potasu i fosforu oraz magnez, miedź, mangan, kobalt i ołów!

Z cennych dla nas składników występujących w owocnikach wymienić należy także substancje aromatyczne, którym zawdzięczamy wyrazisty smak i aromat!

Miłośnicy grzybów

Wielkimi wielbicielami owoców lasu od zawsze byli Słowianie. Jako smaczne pożywienie i dodatek do potraw szczególną popularnością grzyby cieszyły się we Francji, gdzie oprócz wykwintnej trufli cenione są również pieczarki!

Najróżniejszych potraw z dodatkiem świeżych, suszonych, marynowanych czy smażonych grzybów szukać możemy też w Rosji, a poza kontynentem europejskim - w Ameryce!

Chińczycy i Japończycy uwielbiają dania ze świeżych i konserwowych grzybów. Ich ulubionym gatunkiem jest matsu-take, a jej zbieranie w Japonii stanowi niemal sport narodowy!

Grzyby leśne
Fot. Fotolia

Mamy nadzieję, że nasze informacje na temat grzybów zainteresowały Was i staną się pomocne podczas leśnych wypraw na smakowite grzyby. Czekajcie także na nasze poradnicze artykuły o leśnych grzybach, które wykorzystacie kuchni. Zapraszamy już niebawem!


Chcesz wiedzieć więcej? Polecamy poradnik początkującego grzybiarza >>>