Jak przygotować grzyby do suszenia?
Grzyby przyniesione z lasu trzeba dokładnie przejrzeć i oczyścić. Usuń nadgniłe egzemplarze, odetnij części zasiedlone przez robaki lub nadgryzione przez ślimaka.
Przed suszeniem nie myj grzybów - i tak są wilgotne, a przez mycie będzie Ci bardzo trudno je wysuszyć (sam proces znacznie się wydłuży). Małe grzybki można suszyć w całości, te większe warto przekroić na pół lub w plastry, na części o zbliżonej grubości.
Suszenie grzybów w piekarniku
Ten sposób suszenia grzybów jest chyba najpopularniejszy wśród osób, które nie posiadają suszarki do grzybów. Wystarczy piekarnik elektryczny lub gazowy (w elektrycznym suszenie grzybów jest łatwiejsze).
Grzyby przygotowane do suszenia ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Nastaw temperaturę maksymalnie 80 stopni i susz od 2 godzin (małe okazy) do 6 godzin (większe, wilgotne grzyby). Grzyby warto od czasu do czasu przemieszać. Aby grzyby się nie piekły, ale suszyły warto uchylić drzwiczki piekarnika - dzięki temu nadmiar ciepłego powietrza uleci na zewnątrz.
Na początku suszenia grzybów w piekarniku grzyby bardzo parują - na szybie piekarnika może skraplać się para wodna. Jest to normalne, nie należy wówczas zwiększać temperatury - w przeciwnym razie zamiast wysuszonych grzybów otrzymamy spalone.
Suszenie grzybów na nitce
Grzyby przygotowane wcześniej do suszenia nawlecz igłą na nitkę tak, by pozostawić niewielkie odstępy. Następnie zawieś je na słońcu (jeśli pogoda temu sprzyja) lub powieś nad włączonym kaloryferem albo nad piecem.Suszenie grzybów na sznurku trwa wprawdzie długo, jednak właściwie nie istnieje ryzyko ich przypalenia.
Suszenie grzybów w suszarce do grzybów
Wybór suszarek do grzybów, owoców i warzyw jest naprawdę szeroki, dzięki czemu z pewnością znajdziesz model idealny dla siebie. Jeśli wciąż stoisz przed wyborem suszarki zobacz: jak wybrać suszarkę do grzybów.Suszenie grzybów w suszarce jest bardzo proste, w dodatku możesz jej używać także do suszenia ziół, owoców, a nawet ryb.
Prawidłowo wysuszone grzyby są elastyczne - nie kruszą się, ale łamią dopiero po mocniejszym naciśnięciu.