Podgrzybek brunatny to ulubiony grzyb początkujących grzybiarzy, gdyż znaleźć go można niezwykle często! Inne nazwy tego popularnego owocnika to: borowik brunatny, półgrzybek, zajączek, siniak, czarnulka, grzyb płowy, grzyb kasztanowaty, podgrzybnik czy czarny łepek.
Jak wygląda i gdzie występuje?
Smakołyk ten występuje w lasach iglastych lub liściastych, najczęściej w starszych drzewostanach, a także na polankach i w pobliżu ścieżek oraz dróg. Wśród leśnego runa szukać można go już od końca czerwca do połowy października.
Młode owocniki mają kapelusze najczęściej półkuliste, potem lekko poduszkowate, jednolicie kasztanowe lub czekoladowobrązowe o średnicy od 5 do 10 centymetrów. Kiedy panuje susza, ich skórka jest matowa, przy większej wilgoci zaś, staje się ona błyszcząca i odrobinę lepka. Dolna część kapelusza pokryta jest dość grubą i zwartą warstwą rurek o barwie żółtej lub żółtozielonej.
Trzon podgrzybka bywa dość gruby, pękaty i krępy albo cienki i cylindryczny, o barwie kilka tonów jaśniejszej niż kapelusz. Taka różnica zależeć też może od miejsca występowania - np. w mchu jest on najczęściej długi i cienki.
Ten przysmak lasu, mylony jest często z borowikiem. Różni się od niego ciemniejszą barwą kapelusza, a warstwa rurek po uszkodzeniu zmienia się szybko w ciemne niebieskie plamy. Miąższ świeżych owocników po przecięciu również zabarwia się na ten charakterystyczny odcień.
Smaczny kąsek
Podgrzybek brunatny to grzyb bardzo smaczny i chętnie zbierany nawet przez początkujących grzybiarzy. Cecha która zachęca do jego poszukiwania to przyjazny wygląd owocnika, nie ma w nim bowiem nic niepokojącego - barwa, smak czy zapach są niebywale przyjemne.
Grzyb ten nadaje się wiec do wszystkiego - marynowania, suszenia (młodsze osobniki) no i do duszenia!
Miękkie kapelusze starszych osobników śmiało smażyć można w panierce, zrobić z nich farsz, użyć do zapiekanki lub dodać do jajecznicy. W przypadku podgrzybka brunatnego pamiętać należy by być ostrożnym - zjedzony na surowo może zaszkodzić naszemu żołądkowi!
A wiecie, że poza podgrzybkiem brunatnym istnieją jeszcze inne odmiany przepysznych podgrzybków? Warto znać każdą z nich, by uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia pomyłek!
Zdjęcie: Fotolia Zdjęcie: Fotolia
Podgrzybek zajączek
Gatunek tego owocnika napotkać można zarówno w lasach iglastych jak i liściastych i jest on w Polsce dość pospolity. Poszukiwać go można najczęściej w okresie od lipca do października, wyrasta pojedynczo lub po kilka sztuk w okolicy grzybni.
Kapelusz zajączka ma ok. 3-10 centymetrów średnicy i wyróżnia się oliwkowym kolorem, jego dolna powierzchnia jest natomiast cytrynowobiała.
Ten smaczny grzyb nadaję się do suszenia lub jako domieszka do potraw z innych grzybów.
Podgrzybek złotawy
Znajdziemy go najczęściej w sosnowych lasach iglastych w pobliżu łąk, lasów i dróg. Mimo, iż gatunek ten jest dość pospolity, nigdy nie zdarza się by występował w dużych ilościach.
Cechą charakterystyczną tego podgrzybka jest jego żółtozielony, przypominający zamsz – kapelusz. Często może być on spękany, zwłaszcza podczas suszy. Trzon tego podgrzybka w jego górnej części jest lekko czerwony i charakterystyczny.
Grzyb ten jest jadalny, ale oceniany jako owocnik drugorzędnej wartości głównie dlatego, że jego smak jest mniej wyrazisty od opisanego wcześniej podgrzybka, a dodatkowo ma niewielką przydatność do przerobu i małą odporność na dłuższy transport.
A Wy potraficie prawidłowo rozpoznać podgrzybka? Czekamy na Wasze oryginlane przepisy z dodatkiem tych cenionych przysmaków!
Jak wygląda i gdzie występuje?
Smakołyk ten występuje w lasach iglastych lub liściastych, najczęściej w starszych drzewostanach, a także na polankach i w pobliżu ścieżek oraz dróg. Wśród leśnego runa szukać można go już od końca czerwca do połowy października.
Młode owocniki mają kapelusze najczęściej półkuliste, potem lekko poduszkowate, jednolicie kasztanowe lub czekoladowobrązowe o średnicy od 5 do 10 centymetrów. Kiedy panuje susza, ich skórka jest matowa, przy większej wilgoci zaś, staje się ona błyszcząca i odrobinę lepka. Dolna część kapelusza pokryta jest dość grubą i zwartą warstwą rurek o barwie żółtej lub żółtozielonej.
Trzon podgrzybka bywa dość gruby, pękaty i krępy albo cienki i cylindryczny, o barwie kilka tonów jaśniejszej niż kapelusz. Taka różnica zależeć też może od miejsca występowania - np. w mchu jest on najczęściej długi i cienki.
Ten przysmak lasu, mylony jest często z borowikiem. Różni się od niego ciemniejszą barwą kapelusza, a warstwa rurek po uszkodzeniu zmienia się szybko w ciemne niebieskie plamy. Miąższ świeżych owocników po przecięciu również zabarwia się na ten charakterystyczny odcień.
Smaczny kąsek
Podgrzybek brunatny to grzyb bardzo smaczny i chętnie zbierany nawet przez początkujących grzybiarzy. Cecha która zachęca do jego poszukiwania to przyjazny wygląd owocnika, nie ma w nim bowiem nic niepokojącego - barwa, smak czy zapach są niebywale przyjemne.
Grzyb ten nadaje się wiec do wszystkiego - marynowania, suszenia (młodsze osobniki) no i do duszenia!
Miękkie kapelusze starszych osobników śmiało smażyć można w panierce, zrobić z nich farsz, użyć do zapiekanki lub dodać do jajecznicy. W przypadku podgrzybka brunatnego pamiętać należy by być ostrożnym - zjedzony na surowo może zaszkodzić naszemu żołądkowi!
A wiecie, że poza podgrzybkiem brunatnym istnieją jeszcze inne odmiany przepysznych podgrzybków? Warto znać każdą z nich, by uniknąć niebezpiecznych dla zdrowia pomyłek!
Zdjęcie: Fotolia Zdjęcie: Fotolia
Podgrzybek zajączek
Gatunek tego owocnika napotkać można zarówno w lasach iglastych jak i liściastych i jest on w Polsce dość pospolity. Poszukiwać go można najczęściej w okresie od lipca do października, wyrasta pojedynczo lub po kilka sztuk w okolicy grzybni.
Kapelusz zajączka ma ok. 3-10 centymetrów średnicy i wyróżnia się oliwkowym kolorem, jego dolna powierzchnia jest natomiast cytrynowobiała.
Ten smaczny grzyb nadaję się do suszenia lub jako domieszka do potraw z innych grzybów.
Podgrzybek złotawy
Znajdziemy go najczęściej w sosnowych lasach iglastych w pobliżu łąk, lasów i dróg. Mimo, iż gatunek ten jest dość pospolity, nigdy nie zdarza się by występował w dużych ilościach.
Cechą charakterystyczną tego podgrzybka jest jego żółtozielony, przypominający zamsz – kapelusz. Często może być on spękany, zwłaszcza podczas suszy. Trzon tego podgrzybka w jego górnej części jest lekko czerwony i charakterystyczny.
Grzyb ten jest jadalny, ale oceniany jako owocnik drugorzędnej wartości głównie dlatego, że jego smak jest mniej wyrazisty od opisanego wcześniej podgrzybka, a dodatkowo ma niewielką przydatność do przerobu i małą odporność na dłuższy transport.
A Wy potraficie prawidłowo rozpoznać podgrzybka? Czekamy na Wasze oryginlane przepisy z dodatkiem tych cenionych przysmaków!