Jest bardzo prosta, wystarczy odpowiednią ilość wlać do miski i ubijać na szybkich obrotach miksera, ok. 5-6 minut, uważając, żeby jej nie przebić, bo zrobi się z niej mleko.
Śmietanę taką najlepiej jest utwardzić jakimiś składnikami. Zazwyczaj dodajemy do niej uprzednio przygotowaną żelatynę lub śmietan fix. Oba składniki mają tak samo dobry skutek. Jednak bardzo często taką śmietanę można przygotować w inny sposób. Jaki? No właśnie. Zapraszam do poczytania.
U mnie w domu (tak samo w rodzinie i u znajomych) najczęściej wykorzystujemy jako dodatek do bitej śmietany galaretkę, różnych smaków i kolorów. Nie tylko doskonale utwardzi, ale też doda jej smaku i koloru. Na przykład przygotowując placek z malinami bardzo często dodajemy galaretkę malinową, z arbuzem- arbuzową, a pomarańczami, odpowiednio galaretkę pomarańczową. Galaretkę taką należy wcześniej przygotować, czyli tę w proszku rozpuścić we wrzącej wodzie. 1 szklanka wody w zupełności wystarczy na 1 opakowanie galaretki.
INNE DODATKI
1) STARTA SKÓRKA Z CYTRUSÓW- idealnie sprawdzi się do wypieków, w którym głównym składnikiem będzie czekolada. Pomarańcze, mandarynkę lub cytrynę należy zetrzeć (skórkę) i wsypać do ubitej śmietany. Ilość zależy od porządnego smaku.
2) KAWA ROZPUSZCZALNA- idealny dodatek do bitej śmietany. Już 1 łyżeczka starczy, aby śmietana była w odpowiednim smaku. 1 łyżeczka na 250 ml śmietany.
3) RUM LUB BRENDY- bita śmietana będzie o wiele wyrazista, jeśli dodajmy do niej dwie łyżeczki rumu lub brendy. Oczywiście, także na 250 ml śmietany.
Śmietana 30% lub 36% jako dodatek do ciast jest bardzo dobra. Warto jednak ją stosować poza letnimi miesiącami, gdyż w trakcie upałów szybko się ona rozlewa. Dlatego ja w okresie maj-sierpień staram się przygotowywać ciasta ze śmietaną, żeby potem nie żałować.
Polecam wypróbować. Naprawdę pycha.
Polecamy: tort z bitą śmietaną >>>