Jak mrozić kurki?

Kurki przed zamrożeniem blanszujemy gorącą wodą, a następnie osuszamy. Tak przygotowane możemy wykorzystać do wielu dań.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak mrozić kurki?
fot. Fotolia
Kurki to pyszne grzyby z których możemy wyczarować wiele wspaniałych, smacznych dań. Żeby zachować ich smak na zimowe miesiące, możemy je zamrozić. Warto trzymać się wtedy pewnych zasad.

Jak mrozić kurki?


Jest kilka sposobów przygotowania kurek do zamrożenia:

Blanszowanie:
  • Kurki na początek czyścimy starannie i płuczemy w zimnej wodzie,
  • Następnie zagotowujemy z dużą ilość wody, solimy ją lub słodzimy.
  • Wodę trzymamy na małym gazie, tak by pozostała prawie wrząca i wrzucamy kurki na 3 minuty.
  • Po tym czasie wkładamy je na sito i spłukujemy zimną wodą.
  • Odcedzamy, a następnie dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Tak przygotowane kurki przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażalnika.
Przysmażanie na patelni
  • Kurki czyścimy i płuczemy w zimnej wodzie,
  • Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu bez tłuszczu,
  • Wrzucamy na nią grzyby i mieszamy, podsmażamy je do czasu, aż puszczą soki i ponownie je wchłoną.
  • Po ok.10 minutach zdejmujemy patelnię z ognia i grzyby studzimy.
  • Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażalnika.
Gotowanie na parze
  • Kurki czyścimy i przelewamy zimną wodą,
  • W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę.
  • Grzyby wkładamy do górnej części garnka.
  • Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy grzyby przez 10 minut.
  • Studzimy i przekładamy je do woreczków i zamrażamy.

Ile przechowywać zamrożone kurki?


Zamrożone kurki najlepiej jest wykorzystać do następnego sezonu i ponownie postąpić także świeżymi grzybami. Okres do 6-8 miesięcy jest najbezpieczniejszy.