Kurki to pyszne grzyby z których możemy wyczarować wiele wspaniałych, smacznych dań. Żeby zachować ich smak na zimowe miesiące, możemy je zamrozić. Warto trzymać się wtedy pewnych zasad.
Jest kilka sposobów przygotowania kurek do zamrożenia:
Blanszowanie:
Zamrożone kurki najlepiej jest wykorzystać do następnego sezonu i ponownie postąpić także świeżymi grzybami. Okres do 6-8 miesięcy jest najbezpieczniejszy.
Jak mrozić kurki?
Jest kilka sposobów przygotowania kurek do zamrożenia:
Blanszowanie:
- Kurki na początek czyścimy starannie i płuczemy w zimnej wodzie,
- Następnie zagotowujemy z dużą ilość wody, solimy ją lub słodzimy.
- Wodę trzymamy na małym gazie, tak by pozostała prawie wrząca i wrzucamy kurki na 3 minuty.
- Po tym czasie wkładamy je na sito i spłukujemy zimną wodą.
- Odcedzamy, a następnie dokładnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Tak przygotowane kurki przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażalnika.
- Kurki czyścimy i płuczemy w zimnej wodzie,
- Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu bez tłuszczu,
- Wrzucamy na nią grzyby i mieszamy, podsmażamy je do czasu, aż puszczą soki i ponownie je wchłoną.
- Po ok.10 minutach zdejmujemy patelnię z ognia i grzyby studzimy.
- Przekładamy do woreczków i wkładamy do zamrażalnika.
- Kurki czyścimy i przelewamy zimną wodą,
- W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę.
- Grzyby wkładamy do górnej części garnka.
- Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy grzyby przez 10 minut.
- Studzimy i przekładamy je do woreczków i zamrażamy.
Ile przechowywać zamrożone kurki?
Zamrożone kurki najlepiej jest wykorzystać do następnego sezonu i ponownie postąpić także świeżymi grzybami. Okres do 6-8 miesięcy jest najbezpieczniejszy.