Gofry to wiosenno-letni deser, który ma wielu amatorów. Te chrupiące wafle o typowym dla siebie kształcie powstają w gofrownicy. Istnieje wiele sposobów podawania gofrów. Od najbardziej podstawowych z cukrem pudrem lub sosem owocowym aż po bardzo wyrafinowane z bitą śmietaną, owocami i polewą czekoladową. Jabłka, wiśnie, maliny idealnie pasują do gofrów.
W sklepach i na targach pojawiły się też pierwsze truskawki, które śmiało można wykorzystać jako dodatek do gofrów. Zachęcamy do wspólnego gofrowania!
Składniki na 4 osobową rodzinę:
ciasto:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
dekoracja:
- 200g śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- 2 jabłka
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki miodu
- ulubione owoce
Przygotowanie ciasta: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i wlej część mleka. Zacznij miksować. Porcjami dodaj olej i dalej mieszaj. Dodaj masę jajeczną. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie jabłek: jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę. Do jabłek dodaj cynamon oraz miód i podsmażaj na patelni przez 3-4 minuty.
Rozgrzej gofrownicę i przygotuj złote gofry. W czasie, gdy gofry się pieką ubij śmietanę z cukrem pudrem. Na upieczonego gofra nałóż bitą śmietanę, przygotowane jabłka lub ulubione owoce.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz film, na którym robię Gofry z bitą śmietaną i owocami:
W sklepach i na targach pojawiły się też pierwsze truskawki, które śmiało można wykorzystać jako dodatek do gofrów. Zachęcamy do wspólnego gofrowania!
Składniki na 4 osobową rodzinę:
ciasto:
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
dekoracja:
- 200g śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- 2 jabłka
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki miodu
- ulubione owoce
Przygotowanie ciasta: jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodaj proszek do pieczenia i wlej część mleka. Zacznij miksować. Porcjami dodaj olej i dalej mieszaj. Dodaj masę jajeczną. Dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie jabłek: jabłka umyj i obierz ze skórki, pokrój w małą kostkę. Do jabłek dodaj cynamon oraz miód i podsmażaj na patelni przez 3-4 minuty.
Rozgrzej gofrownicę i przygotuj złote gofry. W czasie, gdy gofry się pieką ubij śmietanę z cukrem pudrem. Na upieczonego gofra nałóż bitą śmietanę, przygotowane jabłka lub ulubione owoce.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Zobacz film, na którym robię Gofry z bitą śmietaną i owocami:
zbysiowa